Fasola to rodzaj roślin jednorocznych i bylin należący do rodziny bobowatych. Naturalnie występują w Ameryce Południowej i Północnej, na północy sięgając po Connecticut, ale największe zróżnicowanie osiągają w tropikach. Rodzaj obejmuje co najmniej od ok. 36 do 96 gatunków. Liczne gatunki zostały rozpowszechnione w uprawie na całym świecie po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, przy czym większość w strefie tropikalnej. W klimacie umiarkowanym, w tym w Europie i Polsce, najważniejsze znaczenie użytkowe mają dwa gatunki – fasola zwykła i wielokwiatowa.
Fasola to warzywo, które powinno się znaleźć w diecie każdego z nas. Jest ona bardzo wartościowa i zawiera wiele składników odżywczych. Jest ona łatwa w uprawie i odporna na trudne warunki pogodowe. Nie wymaga też specjalnych warunków przechowywania. Aby nie wywołała wzdęć i gazów, należy ją jednak odpowiednio przygotować. Poznaj wartości odżywcze fasoli.