Według badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of the American Medical Association, picie trzech do sześciu porcji napojów alkoholowych tygodniowo, wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Związek ten zaobserwowano niezależnie od wieku badanych.
Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital i Harvard Medical School przeanalizowali zależność pomiędzy wystąpieniem raka piersi a konsumpcją alkoholu w okresie dorosłego życia. Doświadczenie przeprowadzano wśród 10 5986 kobiet, które brały udział w badaniu zdrowia pielęgniarek (Nurses Health Study). Od 1980 do 2008 roku, kobiety włączone do badania zostały zobowiązane do podjęcia oceny spożycia alkoholu we wczesnym okresie dorosłości, a następnie poproszone o dokonanie ośmiu aktualizacji tej oceny.
[framed_box]
Głównym celem tej analizy było określenie ryzyka zachorowania na raka piersi. Badano również ilość, częstotliwość i wiek w chwili spożycia alkoholu.
[/framed_box]
Naukowcy odkryli 7 690 przypadków raka piersi u kobiet, które brały udział w badaniu. Dane wykazały, że poziom spożycia alkoholu w ilości od 3 do 6 kieliszków napojów alkoholowych tygodniowo był umiarkowany, ale istotny statystycznie, ponieważ
zwiększał ryzyko zachorowania na raka piersi o 15%. U kobiet pijących co najmniej dwa napoje alkoholowe dziennie, obserwowano wzrost ryzyka o 51% w porównaniu do kobiet, które nigdy nie spożywały żadnych napojów alkoholowych.
Badanie pozwoliło przeanalizować również poziom spożycia alkoholu w dwóch okresach dorosłego życia: od 18 do 40 lat i w wieku ponad 40 lat. Spożycie alkoholu w obu grupach wiekowych było silnie powiązane z ryzykiem rozwoju raka piersi. Ponadto asocjacja z zachorowaniem na raka piersi utrzymywała się nawet wtedy, gdy spożycie alkoholu rozpoczęło się we wczesnym okresie dorosłego życia i było kontrolowane przez 40 lat.
[framed_box]
Naukowcy nie potrafią przedstawić dokładnego mechanizmu powyższych zależności, jednakże biorą pod uwagę hipotezę, że zwiększone ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet spożywających alkohol może być związane z jego wpływem na poziom krążących estrogenów we krwi u kobiet.
[/framed_box]