Wzbogacenie diety w większe ilości błonnika zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, min. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych – wynika z analiz, które zamieściło pismo Archives of Internal Medicine.
[framed_box]
Błonnik to jadalna część produktów roślinnych (zbóż, owoców, warzyw) która – mimo, iż nie jest trawiona – ma korzystny wpływ na wiele procesów fizjologicznych zachodzących w naszym organizmie.
[/framed_box]
Błonnik, czyli inaczej włókno, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także zredukować ciśnienie tętnicze, złagodzić stany zapalne i usunąć z organizmu toksyny, jak również wspomaga rozwój mikroflory jelitowej.
[clearboth]
[success]
W konsekwencji tych działań przyczynia się do spadku ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości, a nawet – jak sugerują niektóre badania – pewnych nowotworów.
[/success]
Uczeni z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Rockville (USA) przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 219 tys. mężczyzn i niemal 169 tys. kobiet biorących udział w długoterminowym badaniu dotyczącym związku między dietą, a stanem zdrowia (AARP Diet and Health Study). Jego uczestnicy wypełniali na początku ankiety dotyczące spożycia różnych pokarmów. Stan zdrowia badanych śledzono średnio przez 9 lat.
PAP/Rynek Zdrowia