Reakcja zapalna jest wielostopniowym procesem ochronno-naprawczym służącym ochronie organizmu przed działaniem szkodliwych bodźców, np. przed zakażeniem. Jednakże zdarza się, że proces zapalny „wymyka się spod kontroli”, może się przedłużyć i skierować się przeciwko własnemu organizmowi, a wtedy staje się przyczyną wielu chorób chronicznych, w tym otyłości, cukrzycy, miażdżycy, artretyzmu czy choroby Alzheimera.
Naukowcy już wcześniej zidentyfikowali wiele produktów spożywczych wykazujących działanie przeciwzapalne. Teraz prof. Muench i jego koledzy postawili sobie za cel sprawdzenie, które z nich działają najsilniej.
Doszliśmy do wniosku, że jeżeli dowiemy się, które produkty są najlepsze, będziemy mogli zarekomendować konkretną dietę.
[info]Badanie wykazało, że produktami o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym są: cebula, oregano, słodkie ziemniaki, cynamon, goździki i grzyby.[/info]
Tak naprawdę nie oczekiwaliśmy, że grzyby mogą działać przeciwzapalnie. To niespodzianka.
Jeszcze większym zaskoczeniem dla naukowców okazał się fakt, że grzybem o najsilniejszych właściwościach przeciwzapalnych jest boczniak.
Właściwości boczniaków okazały się znacznie silniejsze niż opieniek miodowych czy pieczarek.
Zdaniem szefa australijskiego zespołu naukowego uzyskane wyniki to dobry punkt wyjścia do znalezienia produktów, które mogą okazać się przydatne w leczeniu chorób wynikających z przewlekłego stanu zapalnego.
Nasze doświadczenia pokazują, że są produkty, którym warto przyjrzeć się bliżej. Im skuteczniejszy produkt, tym mniej trzeba go zjeść, aby uzyskać istotne rezultaty klinicznie.
[info]Prof. Muench uważa, że w codziennym menu należałoby uwzględnić około 200 g żywności przeciwzapalnej, aby przyniosła ona oczekiwane rezultaty. Podkreśla, że jest to wykonalne, ale precyzyjnych zaleceń nie można podać bez dodatkowych badań, które potwierdziłyby otrzymane wyniki.[/info]