Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają się na przełomie maja i czerwca, a pozostają z nami aż do lipca. Późniejsze odmiany mają owoce nawet do końca sierpnia, czy początku września.
Truskawki nie tylko pięknie pachną czy smakują, ale przede wszystkim są zdrowe, stanowią
bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Przypisuje się im działanie przeciwwirusowe, a według niektórych autorów dzięki zawartości kwasu elagowego wykazują również właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo wzmacniają i odkwaszają organizm.
Działają krwiotwórczo, pomagają w łagodzeniu oparzeń, zmniejszają obrzęki. Są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek, gdyż
działają moczopędnie. Wyciąg z tych owoców, podobnie jak cebula i czosnek, niszczy bakterie.
Swoje właściwości zawdzięczają dużej zawartości tzw. antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu. Truskawki są bogatym źródłem: witaminy C (20 dag truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę), biotyny, manganu, kwasu foliowego i potasu. Zawierają również witaminy z grupy B, miedź, magnez oraz żelazo.
Truskawki mogą zdziałać cuda w poprawie zdrowia cery dzięki czemu są wspaniałym owocem do robienia domowych maseczek. Poprzez dużą zawartość witaminy C oraz bioflawonoidów są cennym składnikiem preparatów zwalczających skórne przebarwienia. Niestety truskawki
są dość silnym alergenem i nie wszyscy mogą je jeść bez ograniczeń. Najczęstszymi objawami alergii są pokrzywki oraz biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany.
[success]
Znane są przypadki leczenia niedokrwistości, kamicy żółciowej oraz anemii przy wykorzystaniu naparów z liści truskawek.
[/success]
W kuchni można je wykorzystywać w bardzo wszechstronny sposób, m.in. do: sosów, sałatek, przystawek, konfitur, kompotów, deserów, mrożonek, a także win i likierów.
Najwięcej wartości odżywczych zachowują jednak jedzone na surowo.