Wyniki wykazały, że dorosłe osobniki stosunkowo dobrze radziły sobie ze wszystkimi zadaniami, jednak u młodych szczurów, które były w okresie dorastania, odnotowano znaczne ubytki zdolności związanych z uczeniem się i zapamiętywaniem.
Nie jest tajemnicą, że rafinowane węglowodany, szczególnie spożywane w napojach, mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych. Jednakże nasze obserwacje pokazują, że spożywanie w nadmiarze słodzonych napojów zakłóca również zdolność mózgu do normalnego funkcjonowania i zapamiętywania najważniejszych informacji.
[framed_box bgColor=”#FFD4F1″]Naukowcy stwierdzili, że wspomniane napoje powodują zaburzenia pamięci u młodych szczurów i promują stan zapalny w hipokampie, czyli w tym obszarze mózgu, który kontroluje wiele funkcji uczenia się i pamięci.
[/framed_box]
Hipokamp to krytyczny obszar mózgu odpowiedzialny za pamięć. Pod wieloma względami ten region jest jak kanarek w kopalni węgla kamiennego, wykazuje szczególną wrażliwość na różne czynniki środowiskowe, w tym na działanie dostarczanych z pożywieniem tłuszczów nasyconych i cukrów.