W badaniu wzięło udział 18 zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku od 45 do 61 lat. Spożywali oni około 45 sztuk czereśni dziennie przez 28 dni. Próbki krwi wykazały, że poziom trzech wskaźników stanu zapalnego takich jak tlenek azotu, białko C-reaktywne i marker aktywacji limfocytów T spadła o 18-25% od razu po zakończeniu badania. Po 4 tygodniach od zakończenia doświadczenia pobrano ponownie krew i zbadano zawartość markerów stanu zapalnego. Analiza wykazała, że poziom aktywacji limfocytów T nadal utrzymywał się na niskim poziomie, jednak pozostałe markery zaczęły wzrastać.
[notice]Naturalne związki chemiczne czereśni, ograniczają produkcję niektórych związków stanu zapalnego, w związku z czym owoce te należy w miarę możliwości spożywać regularnie, aby zapobiec powstawaniu stanu zapalnego w organizmie, a tym samym wielu schorzeń.[/notice]