Obrzęki nóg potocznie nazywane puchnięciem są nie tylko problemem kosmetycznym, ale głównie zdrowotnym. Z fizjologicznego punktu widzenia obrzęki powstają na skutek ucieczki płynów z komórek i naczyń do przestrzeni międzykomórkowych.
Najważniejszymi przyczynami powstawania obrzęków są zachodzące w organizmie procesy chorobotwórcze i nieprawidłowo prowadzony styl życia. Obrzęki na tle chorobotwórczym są dzielone na:
[two_third_last]
Obrzęki wynikające z nieprawidłowego stylu życia mogą pojawić się w każdym okresie naszego życia i mogą w konsekwencji prowadzić do powstania chorób przewlekłych. Do najczęściej popełnianych grzechów sprzyjających puchnięciom możemy zaliczyć:
[one_third_last]
Chcąc przeciwdziałać powstawaniu obrzęków należy zadbać o prawidłową prace układu krwionośnego i limfatycznego. Niezwykle ważne jest utrzymanie dobrej kondycji ściany naczyń. Należy przeciwdziałać przede wszystkim zwiększeniu ich przepuszczalności, poszerzeniu, zaleganiu krwi a przez to utrudnionemu odpływowi.
[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2]arto zatem pamiętać o częstej zmianie pozycji ciała, szczególnie gdy pracujemy w pozycji siedzącej lub stojącej. Należy robić częste i krótkie przerwy, żeby móc się przejść, napiąć naprzemienne grupy mięśni, czy wykonać obroty stopami.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]P[/dropcap2]anie powinny wystrzegać się noszenia przez kilka godzin butów na bardzo wysokim obcasie, które utrudniają prace mięśni biorących udział w tłoczeniu krwi w naczyniach.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2] trakcie kąpieli warto obmywać swoje ciało naprzemiennie zimną i ciepłą wodą.
[two_third_last]
[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2] diecie należy szczególną uwagę zwrócić na pokarmy bogate we flawonoidy, które wzmacniają ściany naczyń i poprawiają ich elastyczność. Bogatym źródłem tych związków są wiśnie, jagody, maliny, cytrusy czy gryka. Pokarmy bogate w witaminę E (zielone warzywa) poprawiają krążenie krwi i limfy w organizmie. Należy ograniczyć podaż soli w diecie poprzez niedosalanie potraw. Sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie prowadząc do zwiększenia objętości krwi krążącej i wzrostu ciśnienia hydrostatycznego. Zamiast soli warto dodawać do posiłków więcej ziół i przypraw.
[/two_third_last]