Gotujemy warzywa-miniprzewodnik kulinarny | VIMED

Gotujemy warzywa-miniprzewodnik kulinarny

3 Buraki

Zakupy: Szukaj buraków jędrnych, które nie są pomarszczone i miękkie, oraz takich, które mają nienaruszoną skórkę.

Przygotowanie: Buraki obierz i odkrój końcówki. W zależności od sposobu przyrządzenia pokrój warzywa w kostkę, słupki, plasterki lub zetrzyj na tarce.

Sposoby przyrządzania:

  • Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój buraki w dużą kostkę. Rozsyp na blasze lub w naczyniu na tyle dużym, aby utrzymać je w jednej warstwie. Polej dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek. Piecz do miękkości, ok. 30 minut; w połowie przyrządzania raz obróć.
  • Duszenie: Rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Zetrzyj buraki na patelnię na tarce o dużych oczkach. Dodaj 1 ząbek mielonego czosnku. Smaż, stale mieszając, przez 1 minutę. Dodaj 1/3 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i duś do miękkości, ok. 8 minut.
  • Gotowanie: Buraki pokrój w ćwiartki. Gotuj na parze przez ok. 15 minut.
  • Kompozycje:

  • Buraki wraz z liśćmi to świetny produkt na zupę. Boćwina może również fantastycznie zastępować szpinak w całej gamie przepisów.
  • Surowe buraki są doskonałym składnikiem sałatek. Wystarczy je obrać, odkroić końcówki, a następnie pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce i dodać do sałatki czy obiadowej surówki. Można z nich również zrobić bardzo odżywczy sok, przepuszczając je przez sokowirówkę.

4 Brokuły

Zakupy: Szukaj jędrnych, ciemnozielonych warzyw, o zwartej koronie; unikaj pożółkłych.

Przygotowanie: Odetnij różyczki, łodygę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plasterki grubości 1 cm.

Sposoby przyrządzania:

Na surowo: Sparz brokuł, zanim dodasz go do sałatek i soków warzywnych.

5 Brukselka

Zakupy: Wybieraj jędrne, małe, ciemnozielone główki, bez pożółkłych liści lub dziur zrobionych przez owady.

Sposoby przyrządzania:

Podziel się...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *