Jagody poprawiają pamięć | VIMED

Jagody poprawiają pamięć

Jak wykazano w najnowszych badaniach, spożywanie jagód poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega zanikom pamięci związanym z procesem starzenia się.

Według badacza Marshalla Millera z USDA-ARS Human Nutrition Research Center on Aging, jagody oprócz swojego działania antyutleniającego, mają znaczący wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
[info]
Czarne jagody to owoce spotykane głównie w Europie i Ameryce Północnej. Zawierają one bardzo silne przeciwutleniacze, które znacząco wpływają na poprawę zdrowia. Są bogate także w witaminę A, B1, C, E, a także w garbniki i kwasy roślinne.
[/info]
Zespół Millera zbadał wpływ jagód na komórki, zwierzęta oraz ludzi i stwierdził, że przynoszą one wiele różnych korzyści dla starzejącego się mózgu. Jak wykazano, jedzenie jagód zapobiega stanom zapalnym i obumieraniu komórek w mózgu. Dzięki poprawie komunikacji między neuronami, owoce te poprawiają pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, a także przeciwdziałają rozwojowi choroby Alzhaimera i demencji u osób starszych.

Według naukowców jagody mogą usprawnić również działanie mózgu u osób z lekkim upośledzeniem umysłowym. Związane jest to z wysoką zawartością antyutleniaczy, które chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem spowodowanym wolnymi rodnikami. Podobne działanie wykazują również żurawiny, truskawki i borówki.


Badania będą dalej kontynuowane w celu stwierdzenia czy jakaś pojedyncza substancja w owocach jagodowych ma tak silne działanie na mózg, czy dzieje się tak dzięki wspólnemu działaniu kilku substancji zawartych w tych owocach.

Jak wykazano w innych badaniach, jagody przynoszą szereg innych korzyści zdrowotnych:

  • dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, które wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • są pomocne w leczeniu żylaków i hemoroidów, a także w leczeniu zwyrodnień plamki żółtej w oku
  • zawierają także glukochinon-substancję, która obniża poziom cukru we krwi
  • napar z suszonych owoców działa przeciwbiegunkowo, ma także działanie przeciwpasożytnicze
  • garbniki występujące w jagodach blokują wchłanianie toksyn przez błony śluzowe, a także potrafią je neutralizować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *