Według badacza Marshalla Millera z USDA-ARS Human Nutrition Research Center on Aging, jagody oprócz swojego działania antyutleniającego, mają znaczący wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
[info]
Czarne jagody to owoce spotykane głównie w Europie i Ameryce Północnej. Zawierają one bardzo silne przeciwutleniacze, które znacząco wpływają na poprawę zdrowia. Są bogate także w witaminę A, B1, C, E, a także w garbniki i kwasy roślinne.
[/info]
Zespół Millera zbadał wpływ jagód na komórki, zwierzęta oraz ludzi i stwierdził, że przynoszą one wiele różnych korzyści dla starzejącego się mózgu. Jak wykazano, jedzenie jagód zapobiega stanom zapalnym i obumieraniu komórek w mózgu. Dzięki poprawie komunikacji między neuronami, owoce te poprawiają pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, a także przeciwdziałają rozwojowi choroby Alzhaimera i demencji u osób starszych.
Według naukowców jagody mogą usprawnić również działanie mózgu u osób z lekkim upośledzeniem umysłowym. Związane jest to z wysoką zawartością antyutleniaczy, które chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem spowodowanym wolnymi rodnikami. Podobne działanie wykazują również żurawiny, truskawki i borówki.
Jak wykazano w innych badaniach, jagody przynoszą szereg innych korzyści zdrowotnych: