Jesień to doskonały czas na porządki… w naszym organizmie. Po wszystkich letnich uroczystościach z grillem, alkoholem i deserami nadszedł czas, aby oczyścić organizm i przygotować się do sezonu zimowego. Jesienna detoksykacja zmniejszy ilość toksyn w organizmie, dzięki czemu przyczyni się do poprawy naszej odporności.
Oczyszczanie warto rozpocząć od wyeliminowania z diety produktów, które działają zakwaszająco. Jednocześnie dieta oczyszczająca powinna być bogata w produkty alkalizujące.
[table id=12 /]
Czego unikać?
Podczas jesiennego oczyszczania organizmu należy unikać produktów, które mogą powodować powstawanie stanów zapalnych w organizmie lub utrudniać efektywne trawienie. Detoks to czas, kiedy warto zrobić sobie przerwę od
mięsa, nabiału i ziaren zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), kukurydzy i soi. Należy również wyeliminować
naturalne i sztuczne substancje słodzące (cukier, słodziki),
soki owocowe, alkohol, kofeinę, gotowe sosy i dressingi sałatkowe. Ważne także, aby unikać
żywności przetworzonej.
Co zatem jeść?
Zielone warzywa liściaste: cykoria, pietruszka, botwinka, kapusta włoska, szpinak, rukola, roszponka, koperek, szczypiorek, różne gatunki sałat. Produkty te są bogate w chlorofil i składniki odżywcze, które pomagają oczyścić wątrobę, przewód pokarmowy i krew. Działają one alkalizująco, zmniejszają stan zapalny w organizmie oraz wspomagają naprawę uszkodzonych tkanek.
Warzywa kapustne: jarmuż, brokuły, kiełki brokułu, brukselka, kalafior, kapusta biała, czerwona. Warzywa te zawierają związki wspierające detoksykację wątroby, zmniejszające stan zapalny i zwiększające odporność.
Pozostałe warzywa: cebula, szalotka, czosnek i por pomagają oczyścić płuca i jelita. Karczochy wspomagają detoksykację wątroby. Buraki oczyszczają krew. Seler i ogórek zawierają składniki odżywcze wspierające zasadowość, pomagają także w wypłukiwaniu z organizmu toksyn. Kiszona kapusta i inne fermentowane warzywa dostarczają bakterii probiotycznych wspomagających odporność i procesy trawienne, sprzyjają także oczyszczaniu przewodu pokarmowego. Warzywa morskie, takie jak glony, dostarczają jodu i innych minerałów, ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu.
Owoce: jabłka, jeżyny, granat, maliny to owoce bogate w przeciwutleniacze, które wspierają organizm w procesie detoksykacji.
Zioła: imbir, pieprz Cayenne, pietruszka, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, rozmaryn, szałwia, tymianek mogą urozmaicić detoksykacyjną dietę, ale co ważniejsze, dostarczają silnych przeciwutleniaczy i zmniejszają stany zapalne. Zioła te wspomagają także procesy trawienne.
Grzyby: shiitake, maitake i boczniaki pomagają usunąć odpady z komórek i tkanek, wpływają korzystnie na trawienie, zmniejszają stan zapalny organizmu, zwiększają odporność i dostarczają ogromną ilość antyoksydantów.
[framed_box bgColor=”#E8FFFD”]Rozpoczynając program detoksykacyjny, powinniśmy zadbać o jak największe urozmaicenie swojego menu. W celu uniknięcia niedoborów pokarmowych warto swój plan działania skonsultować z dietetykiem lub lekarzem.
[/framed_box]