Poniżej przedstawiamy witaminowy plan stymulujący wytwarzanie energii w pięciu różnych „centrach energetycznych”. Zadbaj o odpowiednią podaż składników odżywczych dla nich, a zobaczysz, że nie będziesz już narzekać na brak energii.
1
Witamina E poprawi pracę płuc
Posiłkiem, dzięki któremu pokryjesz zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, jest połączenie pół szklanki nasion słonecznika, trzech czwartych szklanki suszonych moreli i pół szklanki orzechów laskowych. Taka mieszanka świetnie zaspokoi apetyt w podróży lub w pracy. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do zielonych sałatek.
Nasiona słonecznika i orzechy laskowe przechowuj w lodówce, zachowasz dzięki temu świeżość ich naturalnych olejów, zapobiegniesz jełczeniu i będziesz mieć pewność, że dostarczą Ci maksymalną ilość składników odżywczych.
1
Witamina D usprawni mózg
Kluczem do prawidłowej pracy mózgu jest witamina D. Można ją czerpać z promieni słonecznych i żywności, a jednym z najlepszych jej źródeł są grzyby. Podobnie jak ludzie, grzyby wytwarzają witaminę D pod wpływem światła.
1
Witamina B zadba o zdrowie jelit
Najlepsze źródło witamin z grupy B stanowią produkty zbożowe: chleb razowy, kasze gruboziarniste, kiełki, orzechy, a także nasiona roślin strączkowych.
1
Witamina K ochroni wątrobę
Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi witaminy K jest spożywanie warzyw liściastych, takich jak kapusta, sałata, szpinak. Średnia porcja surówki z kiszonej kapusty to prawie 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę K.
1
Jod wspomoże tarczycę
Najlepszym wzmacniaczem dla tarczycy nie jest witamina, a pierwiastek chemiczny o nazwie jod. Pomaga on utrzymać funkcje tarczycy na optymalnym poziomie. Fantastycznym źródłem jodu są algi morskie, których dodatkowa zaleta to bogactwo mikroelementów. Algi nadają potrawom słony smak, a dzięki niskiej zawartość sodu nie przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia.
Algi są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj, aby wymoczyć je przed przygotowaniem z nich potraw. Następnie możesz pokroić je na kawałki i dodać do zupy lub sałatki. Jeśli ich wygląd jest dla Ciebie i Twojej rodziny odpychający, możesz je „ukryć”, przecierając bezpośrednio do zup. Gotowanie nie zaszkodzi zawartemu w nich jodowi – nie ulega on zniszczeniu w wysokiej temperaturze.