Świetnym sposobem na włączenie do diety tych drogocennych darów natury jest picie świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw, bogatych nie tylko w odżywcze związki, ale także w enzymy, które wspomagają trawienie, odciążając tym samym pracę jelit, wątroby i trzustki. Soki zmniejszają też kwasowość, równoważą pH w organizmie, obniżają poziom toksyn, działają regenerująco na jelita. W dodatku są one sposobem na szybkie i zdrowe zaspokojenie głodu, kiedy jesteśmy akurat zmęczeni i nie mamy ochoty na jedzenie bądź długotrwale przygotowanie posiłku – o wiele łatwiej wypić w takiej chwili sok.
Najskuteczniejszym urządzeniem do wyciskania soków jest wyciskarka, nie sokowirówka. Wyciskarka pozwala wycisnąć maksymalną ilość soku przy zachowaniu wszystkich cennych składników odżywczych oraz enzymów roślinnych.
Warzywa i owoce możemy łączyć ze sobą dowolnie – ich różnorodność, bogactwo kolorów i smaków sprawi, że przepyszne soki nigdy nam się znudzą. Zwłaszcza że wiele z nich – poza ogólnym dobroczynnym efektem – może przynieść ulgę w poważnych chorobach. Oto kilka przykładów owocowo-warzywnych eliksirów na wszelkie dolegliwości:
Działanie: Szpinak oraz natka pietruszki zawierają żelazo i witaminę K oraz chlorofil, którego cząsteczki są bardzo zbliżone do cząsteczki hemoglobiny. Natka pietruszki oraz truskawki są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która pomaga w przyswajaniu żelaza.
Działanie: Pietruszka, ogórek oraz seler mają właściwości moczopędne, mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby i nerek.
Działanie: Papaja i ananas zawierają naturalne enzymy trawienne, takie jak papaina i bromelina, które pomogą szybciej strawić posiłek. Obecna w ogórku erepsyna to z kolei enzym wspomagający trawienie białek. Uwaga! Sok wypij pół godziny przed posiłkiem.
Działanie: Szpinak i jarmuż zawierają wapń – główny składnik kości i zębów. Mają też witaminę K, która odgrywa ważną rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanki kostnej.
Działanie: Zawarte w burakach azotyny przekształcają się w organizmie w tlenek azotu. Tlenek ten rozszerza naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi.
Działanie: Beta-karoten, z którego słynie marchew, ma ogromne właściwości antyoksydacyjne oraz polepszające widzenie w ciemności. Luteina i zeaksantyna zawarte w szpinaku chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Działanie: Grejpfrut rozpuszcza gromadzące się w chrząstkach stawów złogi wapnia, ananas zaś eliminuje obecne tam uboczne produkty przemiany materii. Ogórek zmniejsza kwasowość, natomiast imbir ma działanie podobne do aspiryny i powoduje zatrzymanie bólu.
Pamiętaj! Jeżeli niektóre soki mają dla Ciebie zbyt intensywny smak, rozcieńcz je wodą lub dodaj ulubiony owoc.