Panuje powszechne przekonanie, że im mniej jemy, tym mniej ważymy. Jest wręcz odwrotnie. Im mniej posiłków spożywamy, tym większe ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. By zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę należy regularnie spożywać 4-5 posiłków dziennie.
Nieregularność posiłków może spowodować zarówno pewne niedobory składników odżywczych, jak również stanowić ryzyko obniżenia poziomu metabolizmu w celu oszczędzania energii. Skutkuje to gromadzeniem energii na zapas przy okazji spożywania następnego posiłku. Tak właśnie dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji doprowadza do wytworzenia nadmiernej masy ciała.
Regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia o stałej porze powoduje, że organizm nie musi gromadzić zapasów na dłuższe okresy głodu. Ponadto podczas zbyt długich przerw między posiłkami nasze ciało może reagować obniżeniem się tempa przemiany materii oraz, co gorsza, odczuwać chęć do jak najszybszego uzupełnienia niedoborów energii poprzez posilenie się niezdrową, wysokoenergetyczną przekąską, taką jak batonik czy słone chipsy. W tym celu staraj się jeść o stałych porach, częściej, ale formuj porcje o mniejszej objętości. Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny.