Myśląc o szybkim posiłku, zazwyczaj do głowy przychodzi nam niezdrowa żywność typu fast food. To błąd, ponieważ istnieje wiele przepisów na dania, które wykonamy nie tylko w krótkim czasie, ale również jedząc je dostarczymy sobie niezbędnych składników odżywczych i energii do pracy.
Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, ten przepis przypadnie Ci do gustu. Jest to prosty, szybki i przede wszystkim zdrowy obiad, o wyrazistym smaku.
[table id=14 /]
(Przyprawy i olej do smażenia nie są dodane do kosztów posiłku, ponieważ tłuszcz oraz dodatki zazwyczaj posiadamy w domu i nie wykorzystujemy całości, by przyrządzić jakieś danie. Są to produkty, które starczają na długo i używamy ich wielokrotnie w kuchni.)
Przygotowanie:
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. W miedzy czasie, kiedy woda się gotuje kroimy wszystkie warzywa: cebulę w piórka, pieczarki na plasterki, marchew w słupki, kapustę szatkujemy. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i wrzucamy wszystkie warzywa. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy ok. 6 minut. Stopniowo zaczynamy doprawiać, to co jest na patelni (Uwaga! Solimy na końcu, ponieważ, gdy dodamy sól na początku, to pieczarki stwardnieją). Przyprawiamy kurkumą, ostrą papryką i pieprzem ziołowym. Odcedzamy makaron i wrzucamy do warzyw i doprawiamy kilkoma chlustami sosu sojowego. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżym szpinakiem z wierzchu. Smacznego!
Ten i wiele innych inspirujących przepisów znajdziecie platformie blogowej zawszezdrowi.pl
*Wszystkie składniki zostały kupione w małym warzywniaku na warszawskim Mokotowie.