Koper włoski uprawiany w wielu rejonach świata, od lat wykorzystywany jest (w postaci ziół, przyprawy i nasion) przy produkcji leków, alkoholu i potraw. Liście kopru są bardzo dobrym źródłem witaminy C i A, a także składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, miedź, potas, wapń oraz pierwiastków śladowych, takich jak molibden i mangan. Ponadto koper zawiera dość duże ilości błonnika pokarmowego i dając uczucie sytości, stanowi idealną przekąskę dla osób dbających o prawidłową masę ciała.
Nasiona kopru włoskiego stosowane są głównie przy niestrawności. Koper zawiera anetol – olejek eteryczny, który pobudza wydzielanie soków trawiennych, zmniejsza stan zapalny w żołądku i jelitach, a także ułatwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Jest powszechnie używany do produkcji leków zobojętniających kwas solny, poprawia apetyt i zapobiega nieświeżemu oddechowi.
Wzdęcia
Koper włoski zawiera kwas asparaginowy, który likwiduje wzdęcia. Ekstrakt z kopru może być stosowany u niemowląt w celu zmniejszenia nadmiaru gazów i likwiduje wzdęcia u niemowlaka.
Zaparcia
Nasiona kopru włoskiego zawierają dużo błonnika, pobudzają perystaltykę jelit, a tym samym sprzyjają prawidłowej defekacji.
Biegunka
Koper wykazuje właściwości dezynfekujące i antybakteryjne. Ponadto zawiera aminokwasy, takie jak histydyna, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i pomagają w leczeniu biegunki spowodowanej niestrawnością.
Kolka
Zawarty w koprze olejek eteryczny, będący fitoestrogenem, jest pomocny w leczeniu kolki nerkowej.
Zwiększenie produkcji żółci
Nasiona i korzenie kopru pomagają w leczeniu żółtaczki. Rozszerzają drogi żółciowe, stymulując przepływ żółci.
Kaszel
Zawarte w nasionach kopru olejki eteryczne działają wykrztuśnie i pomagają w rozwiązywaniu problemów z drogami oddechowymi. Działają korzystnie przy kaszlu, astmie, zapaleniu oskrzeli i płuc.
Anemia
Zawarta w nasionach kopru histydyna jest podstawowym aminokwasem, który pomaga w tworzeniu hemoglobiny i innych składników krwi, zapobiegając tym samym anemii.
Zdrowie kobiet
Koper ma łagodne właściwości estrogenne. Stosowany podczas miesiączki pomaga złagodzić bóle menstruacyjne. Przyczynia się również do regulacji cyklu miesiączkowego.
Dla kobiet karmiących
Koper zwiększa produkcję i wydzielanie mleka u matek karmiących piersią. Niektóre składniki kopru przenikają do mleka matki, a tym samym przeciwdziałają wzdęciom u dzieci.
Działanie chłodzące
Sok z kopru włoskiego posiada również właściwości chłodzące i kojące. Okłady z kopru stosowane na oczy zmniejszają skutki zmęczenia i podrażnienia.
Najnowsze badania wykazały, że sok z kopru posiada właściwości moczopędne, obniżające ból i gorączkę. Olejek z kopru zmniejsza bóle mięśni i bóle reumatyczne. Ponadto korzeń kopru jest doskonałym źródłem witaminy C – będącej silnym przeciwutleniaczem, a zawarty w nim błonnik i potas poprawiają funkcjonowanie okrężnicy i układu sercowo – naczyniowego.