Według najnowszych badań osoby, które cierpią z powodu
wrzodów żołądka powinny wprowadzić do swojej diety truskawki, szczególnie jeśli na podłożu powstania wrzodów leży nadmierna konsumpcja alkoholu. Owrzodzenia mogą być między innymi wynikiem nadmiernego spożywania alkoholu, niektórych leków, palenia papierosów, infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Badania opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science podają, że właściwości przeciwutleniające truskawek mogą działać jako bariera ochronna przed wrzodami.
Zespół naukowców z Włoch, Serbii i Hiszpanii podzielił szczury na dwie grupy testowe. Pierwsza grupa przez okres 10 dni stosowała dietę wzbogaconą o wyciąg z truskawek, druga dostawała normalną żywność w ramach diety kontrolnej. Następnie obu grupom podano dużą dawkę etanolu, która wywołała uszkodzenie błony śluzowej żołądka. Badanie wykazało, iż szczury, które spożywały ekstrakt z truskawek w ilości ok. 40mg/kg masy ciała na dobę, miały mniej owrzodzeń żołądka niż szczury nie otrzymujące ekstraktu. Jak twierdzą naukowcy
właściwości przeciwutleniające truskawek działają wzmacniająco na błonę śluzową żołądka, ale także aktywują układ odpornościowy organizmu człowieka.
Jedzenie truskawek może mieć korzystny wpływ na żołądek zarówno przed jak i po wystąpieniu stanu zapalnego. Naukowcy podkreślają, że ich badania nie zostały stworzone w celu złagodzenia skutków nadmiernego spożycia alkoholu, ale w celu odkrycia nowych sposobów ochrony żołądka przed uszkodzeniami.