Sposób na legalną i pyszną przekąskę? Sięgnij po orzechy. Wybór jest tak ogromny, że ciężko wybrać swój ulubiony rodzaj. Każdy z nich ma w sobie ukryte bogactwo, z którego powinieneś czerpać każdego dnia.
To źródło magnezu i fosforu, czyli pierwiastków, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i chronią przed działaniem stresu. Porcja migdałów zaspokaja 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości, która chroni przed procesami starzenia się komórek.
575 kcal B/T/W 21,2 g/ 49,4 g/ 21,7 g
Zalecane są w profilaktyce miażdżycy, ponieważ zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. Orzechy laskowe mają najwyższy poziom kwasu foliowego, przez co zmniejszają ryzyko wad wrodzonych i polecane są kobietom w ciąży.
628 kcal B/T/W 15,0g/60,8 g/16,7g
To doskonałe źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Już kilka sztuk pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3, które wpływają korzystnie na pracę serca, wzmacniają kości i poprawiają samopoczucie.
654 kcal B/T/W 15,2 g/ 65,2 g/ 13,7 g
To rekordziści jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych. Orzechy te obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a dodatkowo wzmacniają układ kostno-szkieletowy. Uwaga, to najbardziej kaloryczne spośród wszystkich orzechów, lepiej więc ograniczyć się do kilku sztuk.
718 kcal B/T/W 8 g/76 g/14 g
To najbogatsze źródło selenu. Pierwiastek ten ma właściwości antyoksydacyjne, a tym samym przeciwdziała procesowi nowotworzenia. Odznaczają się wysoką zawartością potasu, magnezu i witaminy E.
656 kcal B/T/W 14,3 g/ 66,4 g/ 12,3 g
Pod względem zawartości białka, magnezu, fosforu i cynku wygrywają ze wszystkimi innymi orzechami. Nie poleca się poddawać nerkowców obróbce termicznej, najlepiej spożywać je w swej naturalnej postaci. Dzięki delikatnemu i neutralnemu smaku królują w kuchni roślinnej jako baza do przygotowania wegańskich “serów”, “twarożków” i kremów.
553 kcal B/T/W 18,2 g/ 43,8 g/ 32,7 g
Czy wiesz, że znane wszystkim orzeszki ziemne nie są orzechami a rośliną strączkową? Należą one do tej samej grupy roślin co fasola, soczewica czy groch. Fistaszki zawierają dużo magnezu i witaminy B3, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Dzięki sporej zawartości białka są cenione przez sportowców, którzy chętnie dodają masło orzechowe do porannego śniadania, naleśników czy koktajli potreningowych.
567 kcal B/T/W 25,8 g/ 49,2 g/ 16,1 g
Są wyjątkowo bogate w luteinę i zeaksantynę – naturalne barwniki roślinne, które bardzo korzystnie wpływają na wzrok. Najczęściej możemy spotkać się z pistacjami prażonymi. Mają one znacznie mniej cennych składników, dlatego warto dokładnie czytać etykiety i wybierać tylko produkty pełnowartościowe.
562 kcal B/T/W 20,3 g/ 45,4 g/ 27,5 g
To źródło antyoksydantów, witaminy B1, B5 i B6, manganu, miedzi, potasu i żelaza. Warto spożywać je ze względu na wysoką zawartość cynku, który wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
691 kcal B/T/W 9,2 g/ 72,0 g/ 14,0 g
Są skarbnicą witaminy K, która odpowiada za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi. Zawierają cynk i magnez, dzięki którym łagodzą stany zapalne i pomagają zwalczyć suchy kaszel. To składnik słynnego sosu pesto i doskonała, delikatna posypka do sałatek czy makaronów.
673 kcal: B/T/W 14 g/ 68 g/ 13 g