Często słyszymy, że należy spożywać warzywa i owoce w formie nieprzetworzonej. Nie jest zalecane poddawanie tych produktów obróbce termicznej, gdyż w takiej tracą cenne składniki odżywcze. Jako przykład takich składników najczęściej są podawane witaminy, których zawartość w owocach i warzywach poddanych działaniu wysokiej temperatury, znacznie się obniża, szczególnie witaminy C i innych przeciwutleniaczy.
Zapominamy jednak o bardzo ważnych składnikach surowych produktów roślinnego pochodzenia, które również są bardzo istotne w diecie – enzymach. Enzymy to formy białkowe inicjujące wszystkie reakcje biochemiczne w komórkach i narządach. Niektórzy autorzy nazywają je “robotnikami młodości” i słusznie.
Związki te inicjują procesy budulcowe, odżywcze, regenerujące komórki i układy ciała. Funkcje znajdujących się w surowych warzywach i owocach enzymów wiążą się z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Roślinne enzymy trawienne wspomagają działanie enzymów własnych organizmu w procesie wykorzystania tych składników. Te konstruktywne elementy surowych pokarmów podnoszą jakość i ilość wchłanianych składników odżywczych, pozwalając nam równocześnie oszczędzać energię enzymatyczną i kierować ja do innych układów.