Owoce jagodowe są zapowiedzią lata. Pojawiają się w czerwcu i towarzyszą nam aż do końca września. Są pełne antyoksydantów, witamin, błonnika oraz innych składników odżywczych istotnych dla utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu. Po za tym zawierają związki, które poprawiają funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, opóźniają rozwój niektórych nowotworów, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Borówki dla zdrowego układu sercowo – naczyniowego
Te małe, granatowe owoce stanowią pakiet ochronny przeciwko cukrzycy i innym chorobom metabolicznym. Według naukowców z University of Michigan Cardiovascular Center, którzy analizowali wpływ spożycia owoców jagodowych na stan zdrowia szczurów, borówki odgrywają znaczącą rolę w prewencji chorób przewlekłych. Zwierzęta, którym podawano jagody cechowały się niższym poziomem trójglicerydów i cholesterolu, mniejszą zawartością tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej oraz bardziej efektywnie przetwarzali glukozę na energię w porównaniu z grupą kontrolną.
[clearboth]
Badacze stwierdzili, że borówki zawierają bardzo silne przeciwutleniacze, które znacząco wpływają na poprawę zdrowia. Badania wykazały również, że jedzenie jagód może znacznie obniżyć ciśnienie krwi, wspomóc pamięć oraz zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej – głównej przyczyny ślepoty u osób w wieku powyżej 60 lat.
Truskawki w prewencji chorób nowotworowych
Truskawki są nie tylko smaczne, lecz, jak donoszą ostatnie badania naukowców, mogą zwalczyć raka przełyku – szóstą przyczynę zgonów na świecie. W badaniach, które ukazały się w “Wall Street Journal” prowadzonych przez Ohio State University, stwierdzono, że liofilizowane truskawki spowolniły wzrost stanów przedrakowych u 30 uczestników, którzy jedli je przez sześć miesięcy.
Naukowcy podkreślają, że truskawki posiadają ogromną zdolność hamowania rozrostu guzów nowotworowych.
[clearboth]
Truskawki są mistrzem w walce z rakiem, gdyż są szczególnie bogate w kwas elagowy, substancję fitochemiczną, która w badaniach laboratoryjnych wykazuje silną zdolność do hamowania zmian nowotworowych. Te czerwone owoce zawierają również wiele istotnych składników mineralnych głównie potasu, wapnia, magnezu i fosforu .
Maliny do walki z zapaleniem
Podobnie jak truskawki, maliny mogą pomóc w walce z rakiem, ponieważ są także bogatym źródłem kwas elagowego (w rzeczywistości zawierają go trzy razy więcej niż truskawki).
Co więcej, maliny pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów (zgodnie z “Arthritis Today”). Podobnie jak inne owoce jagodowe, maliny są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (zawierają go od 4 do 5 gramów na pół szklanki owoców świeżych lub mrożonych). Maliny są również pełne potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, jak również wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych kości.
Żurawina do zwalczania bakterii
Z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy C żurawina jest istotnym owocem w walce z bakteriami chorobotwórczymi – jest zwolennikiem zdrowych bakterii. Te szkarłatne jagody zawierają związki, które zwalczają infekcje dróg moczowych, uniemożliwiając rozwój bakterii E. coli, zgodnie z “Arthritis Today”.
Żurawina jest również naturalnym probiotykiem: utrzymuje prawidłową florę bakteryjną w jelitach oraz pomaga w trawieniu.
[clearboth]
Ponadto żurawina może hamować zdolność bakterii H. pylori do tworzenia wrzodów żołądka i dwunastnicy, zgodnie z “Chicago Tribune”. Żurawina hamuje również rozrost komórek nowotworowych jelita grubego, piersi i prostaty.
[notice]
Eksperci ds. żywienia twierdzą, że im więcej zjadamy owoców jagodowych tym jesteśmy zdrowsi. Dlatego też już dzisiaj włącz je do swojej diety i zacznij cieszyć się ich doskonałym smakiem i aromatem.
[/notice]