Jedz owoce i warzywa! Korzyści zdrowotne płynące z diety bogatej w warzywa i owoce są większe niż ryzyko spożycia pestycydów w nich zawartych.
Jedzenie tradycyjnie uprawianych i nawożonych owoców i warzyw jest o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż całkowite unikanie tych produktów. Przedstawione listy pomogą ci określić, które owoce i warzywa mają najwięcej pozostałości pestycydów i dlatego jest niezwykle istotne, żeby kupować je w sklepach, które sprzedają żywność organiczną (z kontrolowanych upraw). Można również znacznie obniżyć spożycie pestycydów kupując ekologiczne te owoce i warzywa, które są najbardziej narażone na skażenie. Do rozróżnienia niech posłużą poniższe dwie listy:
Produkty najbardziej skażone pestycydami:
- brzoskwinie
- jabłka
- seler
- truskawki
- szpinak
- nektarynki
- winogrona
- papryka
- ziemniaki
- borówki
- sałata
- kapusta włoska.
Produkty najmniej skażone pestycydami:
- cebula
- kukurydza
- ananas
- awokado
- szparagi
- groszek zielony
- mango
- bakłażan
- melon
- kiwi
- kapusta
- arbuz
- bataty
- grejpfrut
- pieczarki.