Najnowsze wyniki badań naukowych z Uniwersytetu w Illinois, wykazały, że świeże brokuły w połączeniu m.in. z pikantnymi przyprawami, zwiększają swoją aktywność w walce z rakiem.
Antynowotworowe właściwości brokułów znane i cenione są już od paru lat. Wysoka zawartość związków bioaktywnych w tym głównie
sulforafanu i beta karotenu, ale także witaminy E, kwasu foliowego i wielu innych cennych witamin i składników mineralnych sprawiają, że brokuły posiadają silne właściwości prozdrowotne i przeciwnowotworowe. Niestety wiele z tych pożytecznych związków, wraz z enzymem zwanym mirozynazą, inaktywuje się pod wpływem długiego gotowania.
[success]
Aby zachować wartość odżywczą brokułów, należy je krótko gotować na parze – maksymalnie 5 minut.
[/success]
Najnowsze badania wykazały, że
pomimo dłuższej obróbki termicznej, brokuły mogą zachować część swoich niezwykle dobroczynnych nam cech. W doświadczeniu, przeprowadzonym na Uniwersytecie w Illinois, analizowano wpływ spożycia samych brokułów i brokułów przyprawionych pikantnymi przyprawami na zawartość składników bioaktywnych we krwi. Wykazano, że osoby spożywające przyprawione warzywa miały o wiele wyższą zawartość związków biologicznie aktywnych we krwi i w moczu niż te osoby, które konsumowały tylko same brokuły.
Pikantne przyprawy tj.
chrzan, musztarda czy wasabi, a także warzywa tj. rzodkiewka, brukselka, kapusta, rukola i kiełki brokuła, zawierają w swoim składzie mirozynazę. Enzym ten jest niezbędny do wytworzenia sulforafanu, posiadającego najsilniejsze właściwości antynowotworowe. W momencie spożywania brokułów wraz z produktami bogatymi w mirozynazę, znacząco zwiększa się stężenie związków antynowotworowych w organizmie.
Aby w pełni wykorzystać profilaktyczne i przeciwnowotworowe właściwości brokułów, naukowcy zalecają spożywanie około 4 ich porcji tygodniowo (ok. 400 gram). Dla urozmaicenia warto także spożywać kiełki brokułów, które również są cennym źródłem antykancerogennych związków.