Orzeźwiającą zupę można przyrządzać na słodko lub na słono; może one być gęsta, pożywna – na bazie dowolnego warzywa, albo lżejsza, orzeźwiająca – owocowa. Kiedy na bazarach pełno świeżych, naturalnych produktów, wykonanie chłodnika staje się niezwykle łatwe.
Wszystkie warzywa umyć; buraki, rzodkiewki, ogórki pokroić w kostkę, a listki i łodyżki botwinki oraz szczypiorek i koperek posiekać. Botwinę i buraki zalać wodą i gotować do miękkości przez około 15 minut. Pozostałe warzywa przełożyć do osobnego garnka, dodać ugotowane buraki wraz z wodą, zalać kefirem, przyprawić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
500 g miąższu arbuza,
Truskawki umyć, obrać z szypułek. Arbuz pokroić na drobniejsze kawałki, rabarbar umyć i pokroić. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Owoce wrzucić do blendera, dodać sok z limonki, imbir i miętę i krótko miksować. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać zupę posypaną listkami mięty.
Awokado i ogórki obrać, pokroić na kawałki, szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki, za wyjątkiem szczypiorku, wrzucić do blenedra, dodać szklankę zimnej, przegotowanej wody i zmiksować. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem.
Melon umyć, przekroić na połowy, usunąć nasiona i wydrążyć cały miąższ. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dodać szklankę zimnej, przegotowanej wody i zmiksować. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać zupę posypaną listkami mięty.
Paprykę umyć i pokroić w paski. Ogórki i cebulę obrać, pokroić na plasterki. Obrane ze skóry pomidory przekroić na ćwiartki. Warzywa zmiksować blenderem razem z oliwą i sokiem z limonki. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać zupę posypaną kolendrą.