Skomponowanie zdrowej diety dla diabetyka nie musi być trudne. Wystarczy uwzględnić w jadłospisie tzw. żywność funkcjonalną, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiega powikłaniom cukrzycy.
Są to produkty, które nie tylko odżywiają, ale też – jak potwierdzają prawidłowe metodologicznie badania naukowe – wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu: poprawiają stan zdrowia, samopoczucie i/lub zmniejszają ryzyko chorób. Nie musisz szukać takiej żywności w specjalnych sklepach, zazwyczaj jest ona powszechnie dostępna. Dowiedz się, co wybierać i postaraj się uwzględnić jak najwięcej odpowiednich produktów w swojej diecie.
Ekstrakty bazylii są często wykorzystywane w leczeniu cukrzycy typu 2, a liście tej rośliny zawierają silne przeciwutleniacze, które spowalniają stres oksydacyjny. Co więcej, bazylia pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i tzw. „złego” cholesterolu (LDL), dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia – głównego powikłania cukrzycy!
Te małe, brązowe nasiona, które po zmieleniu możemy dodawać do zup, sosów, surówek i wielu innych dań, pomagają zapobiec powikłaniom cukrzycy, a nawet uchronić się przed jej wystąpieniem! Według badania, którego wyniki opublikowano w „The Journal of Medicinal Food”, spożywanie siemienia lnianego zmniejsza poposiłkową glikemię o 28%.
To, jaki rodzaj tłuszczu uwzględniamy w naszej diecie, ma szczególne znaczenie ze względu na zwiększone ryzyko chorób serca w cukrzycy. Idealnym dla zdrowia rozwiązaniem jest oliwa – bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie pozwalają na wzrost stężenia „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Zielone warzywa liściaste, tj. szpinak, kapusta włoska czy sałata to doskonały sprzymierzeniec w walce z cukrzycą. Jak wykazały badania opublikowane w „British Medical Journal” warzywa te dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oraz składników mineralnych, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz pomagają w jej leczeniu. Ponadto, zawarty w nich kwas alfa−liponowy zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.