Utrzymanie serca w zdrowiu może prowadzić do dłuższego i bardziej satysfakcjonującego życia. Udowodniono, że dieta oraz odpowiednie ćwiczenia mają ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia danej osoby. „Dieta dla serca” ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych.
[dropcap2 color=”orange”]J[/dropcap2]edz zdrowe tłuszcze. Spożywanie żywności bogatej w tłuszcze nienasycone, pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu i utrzymać Twoje serce w zdrowiu. Zamiast masła lub oleju roślinnego, używaj oliwę z oliwek extra virgin. Jedz więcej ryb. Ryby są doskonałym wyborem dla osób dbających o serce.
[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2]ybieraj chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe o dużej zawartości błonnika. Wysoka podaż błonnika w diecie reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu we krwi.
[dropcap2 color=”orange”]P[/dropcap2]amiętaj, aby jeść dużo owoców i warzyw. Wszystkie przyrządzane potrawy, powinny zawierać różnorodne warzywa i owoce, gdyż są źródłem witamin, składników mineralnych, a także zawierają dużo błonnika i mało kalorii.
[dropcap2 color=”orange”]U[/dropcap2]nikaj soli! Spożycie dużej ilości soli podnosi ciśnienie krwi, a w konsekwencji zwiększa się ryzyko zapadalności na choroby układu sercowo – naczyniowego.
[dropcap2 color=”orange”]U[/dropcap2]suń żółtka z jaj. Żółtka jaj są bardzo bogate w cholesterol.
[clearboth]
[notice]
Stosowanie diety mającej na celu utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego polega na zwiększeniu podaży tej żywności, która zmniejsza ryzyko chorób serca i ograniczenie tych środków spożywczych, które się do tych chorób przyczyniają. Dieta ta może być stosowana przez każdego członka rodziny, z wyjątkiem dzieci poniżej drugiego roku życia, gdyż małe dzieci potrzebują więcej tłuszczu w diecie.
[/notice]