Przełom w diagnostyce celiakii | VIMED

Przełom w diagnostyce celiakii

Australijscy naukowcy opracowali nową metodę wykrywania celiakii. Udowodnili przy okazji, że zaburzenie to jest o wiele bardziej powszechne, niż dotychczas uważano.

W badaniu z udziałem ponad 2500 osób połączono dwie metody wykrywania celiakii: tradycyjne oznaczanie przeciwciał (sprawdzenie odpowiedzi immunologicznej na gluten) z oceną swoistych markerów ryzyka. Wyniki, które opublikowano w internetowym czasopiśmie „BMC Medicine”, pokazały, że ponad połowa badanych miała genetyczne czynniki rozwoju celiakii. Obserwacji takich dokonali dr Jason Tye-Din z oddziału immunologii przy Instytucie Waltera i Elizy Hall oraz dr Bob Anderson, dyrektor ds. badań w dziedzinie biotechnologii firmy ImmusanT w USA, którzy współpracowali w zakresie rozwoju badania nad nową diagnostyką celiakii m.in. z Deakin University oraz University of Queensland Diamantina Institute.

[framed_box bgColor=”#E4FFFE”]Dr Tye-Din twierdzi, że nowe podejście, które wykorzystuje genetyczny test z panelu badań przeciwciał, zwiększa dokładność uzyskiwanych wyników, zmniejsza ogóle koszty leczenia poprzez redukcję liczby inwazyjnych badań diagnostycznych oraz pomaga uniknąć medycznie nieuzasadnionych interwencji dietetycznych związanych z wdrożeniem diety bezglutenowej.

[/framed_box]

Obecnie biopsję jelita zaleca się każdemu pacjentowi z wynikiem pozytywnym przeciwciał. Włączenie do badania prostego testu genetycznego pomoże zidentyfikować znaczną liczbę ludzi, u których testy na przeciwciała były fałszywie dodatnie, a to z kolei pozwoli uniknąć niepotrzebnych biopsji jelita cienkiego.

Celiakia jest spowodowana nieodpowiednią odpowiedzią immunologiczną na gluten będący białkiem znajdującym się w pożywieniu. Gluten można znaleźć w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie oraz w produktach, do których produkcji użyto wymienionych zbóż. Gdy jest on spożywany przez osobę z celiakią, pojawić się mogą objawy takie, jak chroniczne zmęczenie, niedobór żelaza, osteoporoza, swędzące wysypki, bóle głowy i dolegliwości trawienne oraz wiele innych. Celiakia powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego i może prowadzić w konsekwencji do powikłań, m.in. chorób autoimmunologicznych, bezpłodności, niewydolności wątroby czy nowotworu. Celiakia zazwyczaj rozwija się w dzieciństwie i trwa przez całe życie, jednak wczesna diagnoza i leczenie mogą zmniejszyć ryzyko niekorzystnych powikłań zdrowotnych.

[framed_box bgColor=”#E4FFFE”]Jak wyjaśnia dr Tye-Din, nowo opracowana strategia diagnostyki celiakii pozwala sądzić, że na to schorzenie cierpi 1 na 60 kobiet i 1 na 80 mężczyzn, a nie – jak przypuszczano dotychczas – nie więcej niż 1 osoba na 100. Badanie pokazuje także, że więcej niż połowa Australijczyków posiada genetyczny czynnik ryzyka rozwoju celiakii, jednak nadal nie wiadomo, dlaczego tylko u części z nich choroba się rozwinie.

[/framed_box]

Dr Tye-Din, który jest także gastroenterologiem w Royal Melbourne Hospital, wskazuje na fakt, że wiele osób mogło być dotychczas źle zdiagnozowanych. Podkreśla jednocześnie, że dokładne i wczesne zdiagnozowanie pacjenta jest ważne dla jego zdrowia. Stawianie diagnozy jedynie na podstawie badania krwi w monoterapii bez biopsji potwierdzającej występowanie choroby może rzutować na efektywność całego procesu leczenia. Włączenie badania genetycznego do diagnostyki w połączeniu z badaniami przeciwciał uważa on za przełom w diagnostyce celiakii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *