Kierująca badaniami dr Paola Pontieri z Institute of Genetics and Biophysics w Neapolu wyjaśnia, że celiakia to schorzenie autoimmunologiczne, która polega na nietolerancji glutenu, czyli białka obecnego m.in. w pszenicy i jęczmieniu.
[framed_box bgColor=”#FFF7D0″]
Celiakia objawia się bólem i dyskomfortem w jamie brzusznej, utratą apetytu, zaparciami, biegunką oraz innymi uciążliwymi objawami. Jej leczenie, polegające na unikaniu żywności zawierającej gluten, trwa przez całe życie – osoby cierpiące na celiakię muszą tradycyjne pieczywo, mąkę czy makaron zastępować wyrobami z ryżu, gryki, kukurydzy czy prosa, które glutenu nie zawierają.
[/framed_box]
Badania dr Pontieri potwierdziły, że do grupy „bezpiecznych” produktów należy także sorgo.
[clearboth]
Naukowcy z Institute of Genetics and Biophysics przeprowadzili dokładną analizę molekularną składu sorgo w oparciu o niedawno zsekwencjonowany genom tej rośliny. Badanie to doprowadziło ich do wniosku, że sorgo jest całkowicie bezglutenowe i przynosi szereg korzyści zdrowotnych, co czyni go godnym składnikiem diety, i to nie tylko dla osób zmagających się z celiakią.
Sorgo należy zaliczyć do tych produktów, które powinny być spożywane przez wszystkich ludzi, szczególnie przez pacjentów z celiakią.
[framed_box bgColor=”#FFF7D0″]
Badania nie pozostawiają wątpliwości: przyjęte w uboższych krajach świata zastosowanie sorgo byłoby świetnym rozwiązaniem także w krajach wysokorozwiniętych.
[/framed_box]