Okazało się, że w grupie osób przyjmujących dihydrokapsaicynę wydatki energetyczne były dwukrotnie wyższe niż w grupie kontrolnej (przyjmującej placebo). Badania pokazały, że dihydrokapseina przyśpiesza utlenianie tłuszczów, co skutkuje szybszym przetworzeniem tkanki tłuszczowej na energię do wykorzystania przez organizm.
Efekt termiczny żywności obejmuje energię jaką organizm wydatkuje na trawienie i metabolizm spożytych pokarmów.
[error]
Pikantna żywność powoduje przyśpieszenie metabolizmu średnio o 8% poprzez wzrost temperatury ciała.
[/error]
Mimo to dodanie do menu ostrej papryczki może mieć także inne zdrowotne korzyści. Papryczka chilli ma niewiele kalorii (ok. 25-30 na porcję) i dostarcza ok. 3 g błonnika, który powoduje szybsze odczucie sytości. Ostra papryczka jest również źródłem witamin i składników mineralnych, z czego główne to: witamina A, witamina C, foliany, potas i magnez.
[clearboth]
Powyższe badanie zostało przedstawione 27 kwietnia 2010 roku na spotkaniu Experimental Biology (Bilogii Experymentalnej) 2010 w Anaheim CA, jako część naukowego programu American Society for Nutrition.