[notice]
Rooibos (inaczej Redbush, czerwonokrzew afrykański) to potoczna nazwa rośliny Aspalathus linearis (aspalat prosty). Pochodzi z najdalszego południowo-zachodniego krańca afrykańskiego przylądka RPA, uprawia się go wyłącznie w górach Cederberg. Choć potocznie bywa nazywany herbatą, tak naprawdę jest on niezwykłą rośliną, z której przyrządza się napar o właściwościach prozdrowotnych.
[/notice]
Rooibos odznacza się rubinową barwą, łagodnym, delikatnie miodowym smakiem i subtelnym aromatem. Ze względu na
wysoką zawartość witamin i składników mineralnych stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, RPA i Japonii wykazały niezwykle korzystny wpływ rooibosa na organizm człowieka:
- dzięki zawartości przeciwutleniaczy ma on korzystny wpływ na układ odpornościowy, a także zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
- jest źródłem wapnia, magnezu, fluoru i potasu,
- zawiera substancje naśladujące działanie enzymu S.O.D. – antyutleniacza wiążącego wolne rodniki, ograniczającego ich szkodliwe działanie,
- wykazuje właściwości uspokajające i kojące, dlatego też warto go pić przy bólach głowy, rozdrażnieniu oraz tuż przed snem,
- ma bardzo niską zawartość garbników, więc nie wpływa ujemnie na przyswajanie żelaza (tak jak herbata czy kawa),
- jest źródłem flawonoidów, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny,
- działa przeciwskurczowo, minimalizuje skurcze żołądka i kolkę u niemowląt,
- zawiera kwercetynę, czyli substancję, która hamuje wydzielanie histaminy, dzięki czemu łagodzi reakcje alergiczne,
- dzięki zawartości aspalatyny wykorzystywana jest przy leczeniu wielu chorób skórnych i do regulacji zaburzeń krążenia,
- hamuje tworzenie się zwapnień w tętnicach, zapobiega miażdżycy,
- nie zawiera teiny, dlatego też szczególnie polecany jest dzieciom oraz kobietom w ciąży.
Ten aromatyczny napój od dawna jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych i naparów. Od paru lat można go kupić również w Polsce –
w dobrych herbaciarniach, a także w sklepach ze zdrową żywnością.
Przygotowanie naparu rooibos niczym nie różni się od parzenia zwykłej herbaty:
- wyspać do szklanki (najlepiej do szklanki z zaparzaczem bądź czajniczka z sitkiem) 1 łyżeczkę czerwonokrzewu,
- zalać wrzątkiem,
- parzyć 3–5 minut,
- odcedzić (lub wyjąć zaparzacz/sitko).
[one_third_last]
[/one_third_last]