Rooibos-pij na zdrowie! | VIMED

Rooibos-pij na zdrowie!

[notice]
Rooibos (inaczej Redbush, czerwonokrzew afrykański) to potoczna nazwa rośliny Aspalathus linearis (aspalat prosty). Pochodzi z najdalszego południowo-zachodniego krańca afrykańskiego przylądka RPA, uprawia się go wyłącznie w górach Cederberg. Choć potocznie bywa nazywany herbatą, tak naprawdę jest on niezwykłą rośliną, z której przyrządza się napar o właściwościach prozdrowotnych.
[/notice]

Rooibos odznacza się rubinową barwą, łagodnym, delikatnie miodowym smakiem i subtelnym aromatem. Ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, RPA i Japonii wykazały niezwykle korzystny wpływ rooibosa na organizm człowieka:

  • dzięki zawartości przeciwutleniaczy ma on korzystny wpływ na układ odpornościowy, a także zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
  • jest źródłem wapnia, magnezu, fluoru i potasu,
  • zawiera substancje naśladujące działanie enzymu S.O.D. – antyutleniacza wiążącego wolne rodniki, ograniczającego ich szkodliwe działanie,
  • wykazuje właściwości uspokajające i kojące, dlatego też warto go pić przy bólach głowy, rozdrażnieniu oraz tuż przed snem,
  • ma bardzo niską zawartość garbników, więc nie wpływa ujemnie na przyswajanie żelaza (tak jak herbata czy kawa),
  • jest źródłem flawonoidów, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny,
  • działa przeciwskurczowo, minimalizuje skurcze żołądka i kolkę u niemowląt,
  • zawiera kwercetynę, czyli substancję, która hamuje wydzielanie histaminy, dzięki czemu łagodzi reakcje alergiczne,
  • dzięki zawartości aspalatyny wykorzystywana jest przy leczeniu wielu chorób skórnych i do regulacji zaburzeń krążenia,
  • hamuje tworzenie się zwapnień w tętnicach, zapobiega miażdżycy,
  • nie zawiera teiny, dlatego też szczególnie polecany jest dzieciom oraz kobietom w ciąży.


Ten aromatyczny napój od dawna jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych i naparów. Od paru lat można go kupić również w Polsce – w dobrych herbaciarniach, a także w sklepach ze zdrową żywnością.


Przygotowanie naparu rooibos niczym nie różni się od parzenia zwykłej herbaty:

  • wyspać do szklanki (najlepiej do szklanki z zaparzaczem bądź czajniczka z sitkiem) 1 łyżeczkę czerwonokrzewu,
  • zalać wrzątkiem,
  • parzyć 3–5 minut,
  • odcedzić (lub wyjąć zaparzacz/sitko).



[one_third_last]

[/one_third_last]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *