Badania dowodzą, że lekceważona w krajach wysokorozwiniętych czarna odmiana ryżu, a jednocześnie stanowiąca główny produkt żywnościowy dla 1/3 ludności świata, może hamować rozwój zapalenia będącego przyczyną reakcji alergicznych, astmy oraz wielu innych chorób.
Barwę – może być ciemnobrązowa lub czarna – nadaje tej odmianie ryżu warstwa otrębów. Podczas oczyszczania ziaren, a także podczas przekształcania ryżu brązowego w biały, zostają one usuwane, a wraz z nimi kluczowe składniki odżywcze. Otręby ryżowe dostarczając białko, błonnik pokarmowy oraz wiele innych ważnych składników odżywczych, przynoszą ogromne korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, niektórych chorób nowotworowych, a także są pomocne w zwalczaniu alergii.
Najnowsze wyniki badań ukazane w dzienniku Journal of Agricultural and Food Chemistry wskazują na zdrowotne właściwości czarnego ryżu. Eksperymentalne badania przeprowadzone na hodowlanych komórkach pozwoliły stwierdzić, że otręby czarnego ryżu powodowały stłumienie wydzielania histaminy odpowiedzialnej za powstawanie stanu zapalnego.
Inne badania przedstawiają wpływ spożywania czarnego ryżu na zapalnie skóry u myszy. Wstrzyknięty ekstrakt w skórę zwierząt powodował obniżenie stanu zapalnego skóry oraz spadek stężenia mediatorów tego zapalenia o około 35% w porównaniu do zwierząt kontrolnych. Dieta składająca się w 10% z czarnego ryżu powodowała zmniejszenie obrzęku charakterystycznego dla alergicznego zapalenia skóry.
[clearboth]
[success]
Otręby znajdujące się w czarnym ryżu to przeciwzapalne i antyalergiczne składniki żywności stanowiące element profilaktyki chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym.
[/success]