Siedmiu wspaniałych do sałatki | VIMED

Siedmiu wspaniałych do sałatki

rozmaryn Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Podstawą udanej sałatki jest to, co zaostrza i równoważy smaki jej składników – dobry sos, czyli dressing. Wystarczy tylko kilka składników, aby tchnąć życie w wiotkie liście ulubionej sałaty czy przeobrazić mało wyraziste składniki w ucztę dla podniebienia. Zależnie od tego, z czego komponujemy naszą sałatkę, warto próbować różnorodnych dressingów – od ostrych, wyrazistych i mocno przyprawionych do łagodnych, kremowych, z cytrusową nutką. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów dressingów, które mogą stać się atrakcyjnym akcentem ożywiającym prostą sałatkę.

1  Vinaigrette czosnkowy

czosnek Składniki:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

2  Pikantny z czerwonych chili

chilli Składniki:

  • sok z limonki,
  • ½ łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 pokrojona w kostkę papryka chili,
  • ¼ łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

3  Cytrynowo-rozmarynowy

rozmaryn Składniki:

  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 6-8 łyżek oliwy,
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

4  Azjatycki z cytrusową nutką

madarynka Składniki:

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

5 Kremowy tahini

sezamSkładniki:

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

6  Zielony miętowy

miętaSkładniki:

Przygotowanie: Listki posiekać, przełożyć do małego słoiczka, dodać cukier, zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać ocet, wymieszać i odstawić na 30 minut.

7 Z suszonymi pomidorami

suszone pomidorySkładniki:

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

[framed_box bgColor=”#FFE6E0″]UWAGA! Sałatkę należy skropić dressingiem tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku liście sałaty nasiąkną nim i przestaną być chrupkie.

[/framed_box]

Podziel się...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *