Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Podstawą udanej sałatki jest to, co zaostrza i równoważy smaki jej składników – dobry sos, czyli dressing. Wystarczy tylko kilka składników, aby tchnąć życie w wiotkie liście ulubionej sałaty czy przeobrazić mało wyraziste składniki w ucztę dla podniebienia. Zależnie od tego, z czego komponujemy naszą sałatkę, warto próbować różnorodnych dressingów – od ostrych, wyrazistych i mocno przyprawionych do łagodnych, kremowych, z cytrusową nutką. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów dressingów, które mogą stać się atrakcyjnym akcentem ożywiającym prostą sałatkę.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.
Przygotowanie: Listki posiekać, przełożyć do małego słoiczka, dodać cukier, zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać ocet, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.
[framed_box bgColor=”#FFE6E0″]UWAGA! Sałatkę należy skropić dressingiem tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku liście sałaty nasiąkną nim i przestaną być chrupkie.
[/framed_box]