Pomidory są jedną z najbardziej popularnych roślin uprawnych i zawierają wiele składników mających korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy pod kierunkiem dr Teruo Kawady z Uniwersytetu w Kyoto zaobserwowali teraz, że obecny w tych warzywach kwas 9-okso-oktadekadienowy zapobiega zaburzeniom w metabolizmie tłuszczów, czyli tzw. dyslipidemii.
Najczęściej charakteryzuje się ona zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi, a rzadziej – podwyższonym stężeniem trójglicerydów lub jednej i drugiej grupy tłuszczów. Dyslipidemia często towarzyszy otyłości lub nadwadze.
Jak wyjaśnił dr Kawada, zaburzenie to zazwyczaj nie daje widocznych objawów, może jednak doprowadzić do rozwoju poważnej choroby naczyń krwionośnych – tj. miażdżycy oraz stłuszczenia wątroby (a nawet marskości tego narządu). „Aby zapobiegać tym schorzeniom konieczne jest przeciwdziałanie zbyt wysokiemu stężeniu lipidów we krwi” – podkreślił badacz.
Testy laboratoryjne, które przeprowadził jego zespół wykazały, że kwas 9-okso-oktadekadienowy pobudza w komórkach wątroby (tzw. hepatocytach) metabolizm związków tłuszczowych – m.in. nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów.
Związek działa poprzez pobudzanie tzw. receptorów alfa aktywowanych przez proliferatory peroksysomów (w skrócie PPAR alfa). Te steroidowe receptory regulują aktywność różnych genów zaangażowanych w metabolizm tłuszczów.
Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że wzbogacenie codziennej diety w pomidory może być łatwym sposobem na złagodzenie dyslipidemii i zapobieganie miażdżycy naczyń.