[framed_box bgColor=”#E8FFFF”]Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat naukowcy zauważyli stały wzrost częstości występowania chorób autoimmunologicznych w krajach zachodnich. Ponieważ zjawiska tego nie można tłumaczyć wyłącznie uwarunkowaniami genetycznymi, badacze wysunęli hipotezę, że jest ono związane z czynnikami środowiskowymi.
[/framed_box]
Zwrócili m.in. uwagę na fakt, że w krajach rozwiniętych nastąpiła ostatnimi czasy diametralna zmiana stylu życia oraz nawyków żywieniowych – do codziennego menu weszło wysoko przetworzone jedzenie i dania typu fast food, które mają zazwyczaj znacznie wyższą zawartość soli niż posiłki przygotowywane w domu.
W badaniu zaobserwowano, że stan zdrowia gryzoni cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie mózgu i rdzenia (odpowiednik stwardnienia rozsianego u ludzi) uległ znacznemu pogorszeniu, kiedy dieta zwierząt obfitowała w potrawy zawierające dużo soli. Z kolei u myszy, którym podawano ograniczone jej ilości, nie zanotowano rozwinięcia cięższej formy choroby.
[framed_box bgColor=”#E8FFFF”]Pozwalają one stwierdzić, że sól nadmiernie stymuluje tworzenie komórek T, które prowadzą do eskalacji odpowiedzi immunologicznej.
[/framed_box]
Sól ma wyjątkową zdolność do przekształcania niepatogennych komórek w chorobotwórcze.
[framed_box bgColor=”#E8FFFF”]Chociaż środowisko medyczne jest zgodne, że sól może odgrywać rolę w chorobach autoimmunologicznych, lekarze zgodnie twierdzą, że obraz jest najprawdopodobniej bardziej skomplikowany i wymaga kolejnych badań.
[/framed_box]
To naprawdę interesujące badania, jednakże jest jeszcze za wcześnie, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski co do znaczenia tych wyników dla osób z ciepiących na stwardnienie rozsiane. Czekamy na wyniki dalszych analiz.