Sezon letni jest krótki, ale obfity w zdrowe produkty spożywcze. Jest to czas w roku, w którym częściej możemy rozkoszować się owocami i warzywami niż w innych, zimniejszych miesiącach. W lecie najpopularniejszymi owocami są
arbuzy, borówki, kabaczki i inne soczyste smakołyki, które można dodać do sałatki. Dzięki nim można przemienić sałatkę ze zwykłych składników w niezapomniane danie lub przystawkę.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]1[/dropcap2]
Mango
Ten gładki, soczysty owoc
zawiera dużo błonnika oraz ogrom zwalczających raka przeciwutleniaczy. Zawiera również dużo
witamin C i A oraz beta-karoten i potas. Zawartość błonnika w surowym mango to 3 gramy na pucharek – dzięki temu jest on nazywany mistrzem walki z niektórymi rodzajami raka, zaparciami oraz z chorobami serca. Słodycz mango i jego miękkość dobrze komponują się z czerwoną papryką, zieloną cebulą (dymką) oraz awokado, dzięki czemu wyróżnia się w sałatkach z meksykańskim i południowo-zachodnim akcentem.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]2[/dropcap2]
Cukinia
Ten letni skarb jest źródłem ważnych
karetonoidów, luteiny i zeaksantyny, które zapobiegają związanemu ze starzeniem się zwyrodnieniu plamki żółtej. Grillowane obrane paseczki cukinii z oliwą są smacznym składnikiem sałatki. Można również przyrządzić sałatkę colesław z cukinią. Świeża bazylia i słodka cebula są tajemniczymi składnikami tego przepisu.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]3[/dropcap2]
Jagody
Nie bez powodu jagody są nazywane super-jedzeniem. Zawierają dużo
przeciwutleniaczy, witamin, błonnika i innych składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Badania wykazały, że jedzenie jagód może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi, poprawić pamięć oraz zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej, czyli głównej przyczynie utraty wzroku u osób po 65 roku życia.
Ten cudowny owoc pasuje do każdej sałatki ze względu na jego słodycz. Jagody można dosypać do szpinaku, orzechów włoskich oraz sera feta lub gorgonzola. Ich słodycz idealnie kontrastuje z wyraźnym smakiem tych produktów.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]4[/dropcap2]
Arbuz
Słodki, gaszący pragnienie arbuz w 92% składa się z wody oraz
witamin C i A, dużej ilości likopenu, czyli antyoksydantu przydatnego w walce z rakiem prostaty. Unikalna budowa arbuza i łagodna słodycz sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do wielu sałatek, zwłaszcza tych z tuńczykiem lub kawałkami ryb o delikatnym smaku.
Polecamy przygotowanie arbuzowej sałatki z dodatkiem rukoli, pomidorków koktajlowych, serem feta i miętą.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]5[/dropcap2]
Groszek cukrowy
Groszek cukrowy jest bogatym źródłem
błonnika i protein, zawiera również korzystne dla serca
kwasy omega-3 oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jest doskonałym produktem zastępującym inne zielone warzywa i można go dodać do sałatki czy surówki zamiast czerwonej lub zielonej sałaty. Jest również doskonałym składnikiem zup oraz makaronów.