Na polskim rynku znajdziemy wiele produktów, których producenci zapewniają o korzystnym działaniu antyoksydacyjnym, choć często nie ma na to dostatecznych dowodów naukowych. Niedocenianym jak do tej pory owocem, odkrywanym na nowo jest granat. Sok z granatu ma wysoką zawartością antyoksydantów. Liczne badania naukowe przeprowadzane z jego użyciem, potwierdzają korzystne właściwości tego produktu. Sok z granatów zawiera kilka bardzo ważnych przeciwutleniaczy takich jak kwas oleanolowy, kwas ursolowy i galusowy. Jak donosi “Journal of Medicinal Food” są one w dużej mierze odpowiedzialne za przeciwcukrzycowe dzianie soku z granatów. Nie tylko pomagają regulować poziom cukru we krwi, ale także pomaga samym diabetykom ustrzec się problemów wynikających z tej choroby, takich jak uszkodzenie nerwów i neuropatia.
Wysoka zawartość antyoksydantów w czystym soku z granatów może wspomóc pracę serca poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego, redukcję stanu zapalnego, a także przeciwdziałanie stwardnieniu tętnic. Kupując sok z granatów upewnij się, że jest to 100 % sok, bez żadnych dodatków i polepszaczy.
Sensację jednak wywołuje stwierdzenie, że sok z granatów może przeciwdziałać nowotworom. Naukowcy z Wydziału Dermatologii Uniwersytetu w Wisconsin informują, że właściwości antyoksydacyjne soku z granatów zatrzymują rozwój komórek raka jelita grubego, piersi i płuc. Jednocześnie badania na zwierzętach dowodzą, że hamują one wzrost rakowych komórek skóry czy prostaty.
[clearboth]
Antyoksydantami zawartymi w granatach, odpowiedzialnymi za te pozytywne działania są najprawdopodobniej taniny i flawonoidy. Taniny mają też właściwości osłonowe w stosunku do układu trawiennego poprzez zatrzymanie wzrostu patologicznej flory bakteryjnej w jelitach.