Wiedzieć więcej o soli, znaczy być zdrowszym. Gdybyśmy zwrócili uwagę na to, co jemy, moglibyśmy żyć znacznie dłużej…
Badania prowadzone w ostatnich latach wykazały, iż dzienne spożycie soli (czyli chlorku sodu) sięga w Polsce nawet 15 gramów na dobę, a według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego nie powinno przekraczać 5 gramów (średnio 3g). Dlatego, aby przestrzegać zaleceń, należy niemal całkowicie wykluczyć solenie potraw, ponieważ większość produktów, które zjadamy i tak zawiera sól.
Sód wraz z potasem utrzymują równowagę wodną organizmu oraz regulują ciśnienie tętnicze krwi. Nadmiar sodu w diecie sprzyja zatrzymaniu i nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie (puchnięcie dłoni, stóp, twarzy) oraz powstaniu nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie chorób układu krążenia oraz nerek. Ponadto prowadzi również do nierównomiernego rozkładania się tkanki tłuszczowej powodując cellulit; zaburza także pracę układu krwionośnego i moczowego. Jak wykazano w licznych badaniach naukowych zmniejszone spożycie tego pierwiastka wiąże się z obniżeniem wartości ciśnienia tętniczego, a efekt ten jest szczególnie widoczny u osób z nadciśnieniem, otyłych i w starszym wieku.
Czym więc zastąpić sól w kuchni? Ziołami! Nie tylko podniosą smak potraw, zwiększą ich wartość odżywczą, ale też poprawią funkcjonowanie systemu trawiennego.
Dobrze sprawdzają się:
- bazylia,
- koper,
- estragon,
- natka pietruszki,
- szczypior,
- tymianek,
- melisa cytrynowa,
- cząber.
Na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi ma także wpływ wysokie spożycie potasu, co jest spowodowane zdolnością tego składnika mineralnego do zwiększenia wydalania sodu przez nerki. Ponadto potas utrzymuje w dobrym stanie system nerwowy, serce, poprawia pracę mózgu, pomaga w leczeniu alergii, opóźnia procesy starzenia.
Zwiększając spożycie pokarmów bogatych w potas, a ograniczając te z wysoką zawartością sodu możemy zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie i wystrzec się zachorowania na nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia.
Poniżej przedstawiamy przykłady produktów spożywczych z wysoką zawartością potasu i niską zawartością sodu:
- awokado, morela i inne owoce pestkowe,
- banany,
- fasola i inne warzywa strączkowe,
- daktyle, rodzynki i inne suszone owoce,
- zioła i przyprawy, np. pietruszka, chili – świeże i suszone,
- kapusta, sałata, szpinak i inne zielone warzywa liściaste,
- ryby takie jak dorsz, sardynki, pstrąg, tuńczyk,
- grzyby – świeże i suszone,
- owoce i soki cytrusowe,
- melony, arbuzy jabłka i niektóre inne owoce,
- orzechy ziemne, włoskie i inne orzechy,
- ziemniaki, bataty,
- S]soja, mleko i twarogi,
- pomidory i przetwory pomidorowe.