Obecnie żyjemy w czasach, w których bardzo duże znaczenie odgrywa czas. Żyjemy szybko i mamy mnóstwo zajęć, więc nie możemy spędzać za dużo czasu w kuchni. Można rzec, że rewolucyjnym wynalazkiem było stworzenie mikrofalówki, która w XXI wieku jest iście zbawienna. Przychodzisz z pracy i jesteś potwornie głodny. Co robisz? Wrzucasz danie do mikrofalówki, kilka minut i gotowe. Masz ochotę na coś słodkiego? Kupujesz ciasto w torebce, wsypujesz do kubka i po kilku minutach masz aromatyczne i smaczne ciasto. A może chcesz szybko rozmrozić obiad, który przygotowałeś wcześniej? W tym również pomoże Ci mikrofalówka. Pomocna o każdej porze, nie pozwala tracić czasu, jednak, czy aby na pewno jest dla nas zdrowa? Czy przygotowana w ten sposób żywność nie traci wartości? Poniżej 3 powody, dla których warto zrezygnować z przygotowania posiłków w mikrofalówce.
Nawet jeśli włożymy do mikrofalówki danie pełne warzyw obfitujące w mnóstwo witamin i zawierające bogactwo mikro- i makroelementów, to może się okazać, że po wyciągnięciu otrzymamy (jeśli nawet smaczne) to ubogie w wartości odżywcze danie. Dzieje się tak dlatego, że podczas takiego ogrzewania zaczyna wyparowywać z niego w bardzo szybkim czasie woda, pozbawiając je tym samym prawie wszystkich wartości odżywczych.
Bardzo często dania przygotowywane w mikrofalówki podgrzewamy w plastikowych opakowaniach. Nie zdajemy sobie sprawy, że często te pojemniki zawierają w sobie toksyczne substancje, np. toluen i benzen. W połączeniu z wytwarzanym ciepłem mogą powstawać substancje rakotwórcze, które następnie przenikną również do naszego posiłku.
Witaminę B12 znajdziemy nie tylko w mleku, ale również w innych produktach pochodzenia zwierzęcego, np. mięsie i jajkach. Dostarczenie odpowiedniej ilości tej witaminy naszemu organizmowi jest niezwykle ważne. Jej niedobór może powodować zaburzenia neurologiczne, hematologiczne lub nawet psychiczne. I właśnie do tego może doprowadzić ciągłe odgrzewanie posiłków w mikrofalówce.
Naukowcy dowiedli, że zawartość witaminy spada o 30-40 proc. po podgrzaniu w mikrofalówce. B12 podczas tego procesu zmienia się w nieaktywną formę witaminy.