Bezlitosny zabójca. Budzi grozę i przerażenie. Nieustannie nęka współczesną cywilizację. Nowotwór. Choć w ubiegłych stuleciach nowotwory również dawały się we znaki, dziś swoim zasięgiem docierają wszędzie i nie oszczędzają nawet najbardziej zdrowych ludzi.
Częstotliwość i intensywność oddziaływania chorób o podłożu rakotwórczym sieje coraz większe spustoszenie w naszej populacji. Po kilkudziesięciu latach badań wciąż pozostaje nie do końca rozwiązaną tajemnicą. Każdego roku na chorobę nowotworową zapada 10 mln ludzi, natomiast umiera aż 7 mln! Sytuacja nie wygląda najlepiej i stale się pogarsza. Szacuje się, że liczba nowych zachorowań na raka będzie wynosić 15 mln rocznie!
Nie każdy może sobie wyobrazić taką skalę tragedii, dlatego dla porównania wystarczy wyobrazić sobie, że każdego dnia dochodzi do katastrofy lotniczej, w której giną wszyscy pasażerowie.
Z najnowszych badań brytyjskich naukowców wynika, że w kwestii nowotworów, sami sobie jesteśmy winni. Grupa egiptologów i biomedyków z University of Manchester przebadała blisko 1000 mumii pochodzących z różnych okresów i regionów od Egiptu po Południową Amerykę. Zaledwie u garstki z nich stwierdzono obecność komórek przypominających nowotworowe. Dla porównania, w dzisiejszych czasach na raka zapada około 150 tys. Brytyjczyków rocznie.
Zatem rak nie jest chorobą naturalną, którą nauczyliśmy się rozpoznawać dzięki zdobyczom techniki. To schorzenie, które sprowadziła na nas właśnie nowoczesna cywilizacja!
Jednak w codziennym życiu jest zbyt wiele spraw, którym musimy poświęcić większość uwagi: skończyć studia, wychować dzieci czy spłacić kredyt. Nie zwracamy więc uwagi na to jak wygląda w rzeczywistości nasze życie i czy możemy coś w nim zmienić, by ustrzec się przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi dzisiejszego świata, w tym i przed nowotworami.
Najogólniej, to nowo powstałe tkanki w ukształtowanym już organizmie, które uwolniły się spod kontroli mechanizmów nim sterujących. Zaburzenia podziału komórek naszego organizmu spowodowane zaburzeniami genetycznymi doprowadzają do ich niekontrolowanego namnażania się oraz do powstania obrzęku i guza. Nie powstrzymają ich żadne ograniczenia. Co gorsze zaczynają zatruwać otoczenie wydzielanymi substancjami.
Substancje te stymulują powstanie stanu zapalnego w sąsiednich komórkach i tkankach. By rozwinięte komórki nowotworowe mogły się rozwijać potrzebują naczyń krwionośnych dostarczających substancji odżywczych i tlenu oraz odprowadzających zbędne produkty przemiany materii. Organizm zaczyna walczyć z komórkami nowotworowymi za pomocą białych komórek krwi i układu limfatycznego.
Okazuje się, iż przewlekły stan zapalny stymuluje rozwój raka. Zapalenie przyczynia się do zapoczątkowania procesu nowotworowego indukując wydzielanie komórek i czynników pozapalnych. Dochodzi do rozpoczęcia kaskadowego mechanizmu reakcji stanu zapalnego.
Nowotwór nie może rozwinąć się w prawidłowo funkcjonującym organizmie. Jego siły obronne rozpoznają i niszczą wszelkie złośliwe komórki lub nie pozwalają na ich rozwój. Układ immunologiczny gra więc główna rolę w tym procesie. Rozpoznaje złośliwe komórki jako intruzów i niszczy je, podobnie jak robi to z wirusami i bakteriami.
Dzisiaj już wiemy, że dieta dostosowana do fenotypu pacjenta, wzmacniająca układ odpornościowy organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na większość chorób nowotworowych. Co więcej, w przypadku zachorowania jest skutecznym sposobem zapobiegania przerzutom i nawrotom choroby.
Badania naukowe dowodzą, że to, co jemy, ma wpływ na nowotwory na wielu etapach: od ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jeśli nawet komórki tworzą już drobne, nadal jeszcze łagodne skupiska, które nogą ulec zezłośliwieniu, to składniki diety i dodatki żywieniowe mają potencjalne działanie hamujące taki proces.
Wędrujące komórki nowotworowe muszą mieć sprzyjające warunki, by osiadać w różnych miejscach i mnożyć się. Czynniki pokarmowe mogą brać udział w tworzeniu takich warunków – przyjaznych dla nowotworu lub wrogich mu. Właściwe dożywianie ma zatem niepodważalny wpływ na długość i jakość naszego życia.
Wiele osób zastanawia się w jakim stopniu można wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka ? Odpowiedź na to pytanie obrazuje idealnie poniższy wykres.
Jeśli chcemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, decydujące znaczenie odgrywa zdrowy styl życia oraz odpowiednie odżywianie. Prawie 1/3 zachorowań na raka ma bezpośredni związek ze sposobem odżywiania, podczas gdy czynniki genetyczne stanowią jedynie 15%.
Terapia żywieniowa to jak gdyby rodzaj chemioterapii zawierającej cały pakiet substancji przeciwrakowych obecnych w pokarmach zdolnych do walki z rozwijającymi się spontanicznie komórkami rakowymi.
Regularne spożywanie owoców i warzyw to świetna terapia prewencyjna zapobiegająca rozwojowi guzów i nie powodująca szkodliwego oddziaływania na zdrowe komórki. A co najważniejsze terapia ta możliwa jest do zastosowania przez każdego.
Spożywając codziennie odpowiednie posiłki możemy chronić organizm przed atakiem nowotworu na różne sposoby:
Poniższa tabela przedstawia przykłady produktów i ich składniki antyrakowe.
Produkt | Substancja antyrakowa | Produkt | Substancja antyrakowa | |
---|---|---|---|---|
Źródło: „Antyrak”, „Stop dla raka”, „Dieta w walce z rakiem” | ||||
Pomidory | Likopen | Brokuły | Sulforafan | |
Kurkuma | Kurkumina | Truskawki/maliny | Kwas elagowy | |
Kapusta | Indolo-3-karbinol | Srtąki soi | Genisteina | |
Czosnek | Siarczek diallilu | Owoce cytrusowe | Limoneny | |
Ziemniaki | Likopen | Winogrona | Resweratrol | |
Borówki i jagody | Delfinidyna | Awokado | Alfa-karoten | |
Jabłko | Kwercetyna | Por | Kwas hydroksycynamonowy | |
Pietruszka/seler | Apigenina | Szpinak | Luteina | |
Zielona herbata | 3-galusan epigalokatechiny | Bakłażan | Nazuina |
Wielu badaczy i naukowców z dziedziny biologii i medycyny odkryło, iż wiele substancji toksycznych występujących w środowisku odgrywa pewną rolę w powstawaniu komórek rakowych w organizmie, a następnie w ich przekształcaniu się w zmiany o charakterze złośliwym. Proces ten określa się mianem karcenogenezy. Proces ten nie tylko zapoczątkowuje rozwój choroby, ale również trwa równolegle z nią. Tak więc bardzo ważne jest, by chronić się przed toksynami nie tylko gdy jesteś my chorzy, ale również gdy jeszcze choroba nas nie dotknęła.
Detoksykacja organizmu staje się więc w dzisiejszych czasach skuteczną metodą prewencji chorób nowotworowych.
Przy oczyszczaniu organizmu szczególną uwagę należy zwrócić na zalegające, gnijące i fermentujące zanieczyszczenia i toksyny w układzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym, które bezpośrednio związane są z rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Toksyny dostające się tą drogą do organizmu rozprowadzane są dalej poprzez układ krwionośny, więc tak bardzo ważne jest, by oczyścić go z krążących toksyn i kancerogenów. Zanieczyszczenia są filtrowane i gromadzone również przez naczynia limfatyczne, stanowiące swojego rodzaju magazyn dla zanieczyszczeń dostających się do naszego organizmu.
Co robić, by ustrzec się przed rakiem?
0 Comments
Bardzo madre i ciekawe co piszecie ,jestem pod wrazeniem
zastosuje sie do tego napewno bo mnie przekonuje
bardzo dziekuje ze moge od Was miec takie ciekawe wiadomosci
Naprawde bardzo dziekuje i zycze milego dnia
Helena
polecam książkę „antyrak” – widzę, że autor artykułu posiłkował się tym źródłem. Baaaardzo dobra i pouczająca lektura.
Co najważniejsze, faktycznie pokazująca, że nowotwór nie musi być wyrokiem śmierci
Tyle tu cennych informacji..podczytuje i dziękuję…im więcej cennych wiadomości tym lepiej….szczególnie teraz potrzebne mi wiadomości o żywieniu gdy zaczęłam chemię
Pozdrawiam