Trawa pszeniczna stanowi bogate źródło chlorofilu, który wykazuje działanie lecznicze, poprzez hamowanie stanów zapalnych, oczyszczanie organizmu z metali ciężkich i innych toksyn, usprawnienie pracy tarczycy, działanie na wątrobę oraz wzmocnienie układu krwionośnego. Jest również bogatym źródłem aminokwasów, witamin i składników mineralnych.
Możemy mieć ją w dwóch formach: w formie gotowego, kupnego preparatu lub możemy wyhodować ją sami w domu, a następnie spożywać w formie przetworzonej (soki) lub jako dodatek do potraw.
Chlorofil jest zielonym barwnikiem, powstającym przy procesie fotosyntezy. Ponieważ związek ten charakteryzuje wysokie stężenie tlenu, wspomaga on układ krwionośny, poprawiając jego parametry (większa ilość krwinek czerwonych). Dzięki temu działaniu zwiększa również przepływ krwi przez serce. To jednak nie wszystko! Chlorofil wykazuje silne działanie ochronne przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami oraz co najważniejsze, neutralizuje związki o działaniu rakotwórczym toksyny oraz bakterie! Poprawia pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom.
Działa on również antyseptycznie, znaczy to, że może znaleźć zastosowanie przy leczeniu ran, czy owrzodzeń, a nawet stanów zapalnych skóry oraz infekcji pasożytniczych. Wydaje się więc, że to produkt idealny w walce o młodość i zdrowie.
Trawa pszeniczna to bogactwo dobroci dla naszego organizmu. Posiada w sobie wszystkie witaminy z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapń, fosfor, magnez, potas i sod w odpowiednich proporcjach.
Do niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody wsyp dużą ilość zielonej trawy pszenicznej. Zmiksuj lub zblenduj, dzięki temu trawa puści sok do wody. Tak przygotowany wyciąg zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny. Przeciśnij przez gazę, oddzielając części stałe od soku. Można też użyć sokowirówki.