Tkanka tłuszczowa pełni w organizmie ważne funkcje, m.in. pomaga zachować zapasy energii, utrzymać ciepłotę ciała, izoluje i amortyzuje narządy wewnętrzne, wpływa na wydzielanie hormonów i sama je wytwarza.
Tkanka tłuszczowa pełni w organizmie ważne funkcje, m.in. pomaga zachować zapasy energii, utrzymać ciepłotę ciała, izoluje i amortyzuje narządy wewnętrzne, wpływa na wydzielanie hormonów i sama je wytwarza.
Prawidłowa ilość tłuszczu w organizmie kobiet to 23–34 proc., a u mężczyzn – 8–20 proc. Jednak spożywanie dużo większej liczby kalorii, niż potrzebuje organizm, powoduje gromadzenie nadmiaru trójglicerydów w adipocytach, z których zbudowana jest tkanka tłuszczowa.
Komórki tłuszczowe zwiększają wtedy swoją objętość, tkanka tłuszczowa rozbudowuje się i rośnie masa ciała.
Z badań wynika, że pod wpływem diety wysokotłuszczowej mitochondria – struktury wewnątrz komórek, pomagające spalać tłuszcz – dzielą się na wiele znacznie mniej efektywnych fragmentów.
Za ten mechanizm odpowiada odkryty właśnie przez naukowców gen. Jednak każdy człowiek jest inny i proces ten przebiega nieco odmiennie. Dlatego optymalne postępowanie żywieniowe korzysta z narzędzi personalizacji zarówno nutriimmunologicznej jaki nutrigenetycznej.
Dieta ketogeniczna może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, jednak nie jest to panaceum na wszystkie choroby, jak to deklarują niektórzy “znawcy” i “eksperci”.
Nie radzimy nikomu przechodzenia na długotrwałą dietę KETO bez opieki doświadczonego specjalisty.