Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital (BWH) stwierdzili, że uraz chirurgiczny będący następstwem zabiegu operacyjnego znacznie wpływa na równowagę chemiczną tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie, na narządy leżące w pobliżu miejsca poddanego operacji i na odległe narządy w organizmie.
[framed_box bgColor=”#ECFFFF”]Dr C. Keith Ozaki, dyrektor badań chirurgii naczyniowej w BWH, i jego współpracownicy oceniali reakcję tkanki tłuszczowej na zabieg chirurgiczny i próbowali ustalić, czy ograniczenie spożycia kalorii przed operacją wpływa na ograniczenie niekorzystnych dla tkanki tłuszczowej skutków operacji.
[/framed_box]
Chcieliśmy sprawdzić, jak tkanka tłuszczowa reaguje na uraz oraz jakie czynniki wpływają na tę odpowiedź.
W przeprowadzonym doświadczeniu naukowcy karmili jedną grupę myszy dietą wysokotłuszczową (w której 60% kalorii pochodziło z tłuszczu), natomiast grupa kontrolna otrzymywała standardowe pożywienie (10% kalorii pochodziło z tłuszczu). Trzy tygodnie przed planowanym zabiegiem naukowcy zmienili dietę części gryzoni – myszy spożywające dużo tłuszczu dostały jego standardową ilość.
Co więcej, wykazano, że ograniczenie spożycia tłuszczu zaledwie na kilka tygodni przed operacją zmniejsza nadmierną odpowiedź stresową, nieco ją normalizuje. Wyniki badań pozwalają przypuszczać, że poprzez zmianę diety można zmniejszać powikłania wywołane ingerencją chirurgiczną.
[framed_box bgColor=”#ECFFFF”]Zdaniem naukowców warto sprawdzić, czy podobny efekt wystąpi także u ludzi. Prawidłowo zbilansowana dieta, o zredukowanej ilości tłuszczu, może być tanim i skutecznym sposobem zmniejszenia ryzyka pooperacyjnych powikłań i szybszej regeneracji.
[/framed_box]