Nie od dziś wiadomo, że duża ilość świeżych warzyw i owoców w diecie
zapewnia nam odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych oraz powoduje wzmocnienie odporności i lepsze samopoczucie. Według najnowszych badań opublikowanych w American Journal of Public Health dzięki spożywaniu jarzyn możemy być nie tylko zdrowsi, ale również
bardziej atrakcyjni.
Badania prof. Davida Perretta z Uniwesytetu St. Andrews w Wielkiej Brytanii wykazały, że spożywanie zaledwie dwóch dodatkowych porcji owoców i warzyw przez 6 tygodni powoduje zauważalną zmianę odcienia skóry.
W badaniu wzięło udział 35 studentów, którzy przez dwa miesiące spożywali większe ilości warzyw i owoców w swojej dziennej racji pokarmowej. Badani nie mogli w tym czasie opalać się i robić makijażu. Po 6 tygodniach okazało się, że osoby stosujące dietę bogatą w jarzyny miały ładniejszy koloryt skóry i były postrzegane jako bardziej atrakcyjne. Z kolei u studentów, którzy spożywali mniejsze ilości owoców i warzyw zauważono słabsze napięcie skóry i mniej atrakcyjny wygląd.
Poprawa stanu skóry, jej kolorytu i struktury wynika w głównej mierze z wysokiej zawartości w wybranych owocach i warzywach karotenoidów.
Karotenoidy tj. beta-karoten, likopen, luteina to silne przeciwutleniacze, które nadają żywności czerwone, żółte i pomarańczowe zabarwienie. Wysoki poziom karotenoidów nadaje skórze cieplejsze zabarwienie i sprawia, że wygląda ona zdrowiej i ma więcej blasku. Ponadto zapewnia ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym i działa antyzapalnie.
Bogate w karotenoidy są:
- marchew
- słodkie ziemniaki
- dynia
- morele
- ciemnozielone warzywa liściaste
- pomidory
- grapefruity
- pietruszka naciowa.
Nasze najnowsze badania sugerują, że nawet kilka dodatkowych porcji warzyw i owoców w tygodniu powoduje widoczne zmiany w wyglądzie i atrakcyjności, wpływając korzystnie także na nasze zdrowie.
Wierzę w powiedzenie, że jesteś tym, co jesz.