Nowe badania sugerują, że osoby z niewydolnością serca, które nie spożywają wystarczających ilości produktów bogatych w witaminę C prawie dwukrotnie częściej trafiają do szpitala niż osoby z niewydolnością serca, które spożywają odpowiednie ilości tej witaminy.
[error]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, który może pomóc osobom z niewydolnością serca poprzez łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.
[/error]
Hipoteza ta nie jest jeszcze do końca jasna, niemniej jednak nie ma wątpliwości, iż osoby dostarczające organizmowi duże ilości witaminy C mają zmniejszone ryzyko chorób serca.
Do produktów będących bogatym źródłem witaminy C zalicza się: czerwoną kapustę, aronię, czarną porzeczkę, kiszonki, paprykę czerwoną, kiwi, pomarańcze, brukselkę, natkę pietruszki.
Jak podaje dietetyk Alice Lichtenstein z Uniwersytetu w Bostonie, osoby z niewydolnością serca nie powinny przyjmować suplementów witaminy C, ponieważ nie wykazano, aby taka forma przyjmowania witaminy poprawiała ich stan zdrowia.
[clearboth]
W badaniu wzięło udział 212 osób z niewydolnością serca, z czego około 1/3 stanowiły kobiety. Średnia wieku badanych wynosiła 61 lat.
Przez 4 dni prowadzono dokładne obserwacje zwyczajowej diety badanych i za pomocą programu komputerowego obliczano spożycie witaminy C. Według kryteriów ustalonych przez Instytut Medycyny, aż 39% badanych nie przyjmowała z dietą wystarczających ilości witaminy C. Ponadto badanym zmierzono poziom stężenia CRP we krwi.