W okresie zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na brak witaminy D w organizmie, dlatego też wraz z nadejściem cieplejszej pory roku powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiedni jej poziom w organizmie.
Witaminę D możemy dostarczyć organizmowi poprzez pożywienie – niewielkie jej ilości zawierają ryby, grzyby oraz ciemnozielone warzywa liściaste.
Naturalnym źródłem witaminy D jest też promieniowanie słoneczne, które przekształca prekursor witaminy D w jej aktywną postać. Warto zatem wiosną korzystać ze słońca (pamiętając przy tym o filtrach UV).
Nie od dziś wiadomo, że witamina D jest niezbędna do właściwego przebiegu procesu wapnienia układu kostnego, warunkuje prawidłową mineralizację kości, poprzez odpowiednią gospodarkę wapniem i fosforem w organizmie, a także jest odpowiedzialna za przekazywanie bodźców nerwowych do mięśni. Najnowsze badania wykazały jednak, że ma ona znacznie większą rolę do odegrania w organizmie człowieka.
[clearboth]
Wiadomo już, że witamina D:
- ma wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego – pobudza go do walki z bakteriami i wirusami;
- redukuje ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego;
- jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego;
- pomaga utrzymać prawidłową masę ciała;
- przyśpiesza powrót do zdrowia pacjentów z gruźlicą, w trakcie kuracji antybiotykowej;
- zmniejsza częstotliwość i przebieg objawów astmy;
- zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów u kobiet;
- zapobiega nowotworom – u osób z aktywną chorobą nowotworową stwierdzono jej niedobór;
- chroni przed promieniowaniem;
- zapobiega nadciśnieniu poprzez ograniczanie działania niektórych enzymów odpowiedzialnych za wzrost ciśnienia krwi;
- chroni przed chorobami układu krążenia i cukrzycą.
Niedobory witaminy D
Według Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy, zapotrzebowanie na witaminę D dla ludzi starszych wynosi 800–1000 IU, dla dzieci 400–1000 IU, a dla młodzieży i dorosłych – około 2000 IU. Tymczasem
niedobór tej witaminy jest bardzo powszechny. Szacuje się, że dotyczy on około 80% osób we wszystkich grupach wiekowych. Na jej brak są szczególnie narażone osoby chorujące na mukowiscydozę, chorobę Leśniowskiego-Crohna, celiakię.
Skutki braku tej witaminy w organizmie mogą być bardzo groźne.
- Niedobór witaminy D u niemowląt powoduje deformację kości, krzywicę, hamuje wzrost; sprawia, że dzieci później ząbkują i stawiają pierwsze kroki. Ponadto zwiększa ich podatność na infekcje.
- U dorosłych powoduje depresję i zespół przewlekłego zmęczenia, osteomalację i osteoporozę.
0 Comments
U mnie w pracy nawet okien nie ma, sztuczne lampy, po pracy na spacery sił już nie mam, więc jak nadrobić niedobór witaminy D.
Aby uzupełnić zawartość witaminy D w naszym organizmie należy stosować odpowiednią dietę, jak najczęściej korzystać ze słonecznej pogody oraz stosować preparaty farmaceutyczne odpowiednio dobrane przez lekarza.