Przedłużająca się zimowa pora jest czasem sprzyjającym przeziębieniom, a także poważniejszym chorobom. Nawet gdy odzyskamy już stan zdrowia, wykorzystując cały wachlarz medykamentów, organizm nasz jest osłabiony i nadal podatny na nowe choroby. Żeby ustrzec się przed złą aurą i drobnoustrojami najlepiej zastosować dietę wzmacniającą.
Im więcej dobroczynnych substancji zawiera posiłek, tym lepiej. Zwłaszcza w okresie pochorobowej rekonwalescencji należy uwzględnić w diecie produkty bogate w witaminy i minerały. Staraj się by posiłki były jak najbardziej urozmaicone, unikaj monotonii w diecie. Stosując dietę wzmacniającą, najlepiej jest spożywać posiłki lekkostrawne, gotowane, bogate w białko – ryby i białe mięso. Zwróć uwagę, by potrawy zawierały nienasycone kwasy tłuszczowe zwłaszcza omega-3. Nie są one wytwarzane przez organizm, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie z produktami spożywczymi.
Bogatym źródłem kwasów omega-3 są:
Kolejnym zaleceniem jest picie dużej ilości płynów, w tym przynajmniej 2 litry wody dziennie. Wzbogać swoje posiłki w różne rodzaje kasz – są świetną podstawą każdego dania, a do tego posiadają dużą ilość magnezu.
Staraj się także wysypiać oraz aktywnie spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spacery, a także czynne uprawianie sportu zawsze popłaca, dotlenia organizm i sprzyja poprawie stanu zdrowia.