Zielone warzywa w znaczący sposób poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego – potwierdzają najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie „Cell”.
Zielone warzywa zawierają barwnik –
chlorofil, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, eliminuje toksyny i metale ciężkie z organizmu. Ponadto ma duży wpływ na prawidłową
ilość i budowę czerwonych krwinek – prawdopodobnie z powodu podobnej budowy jego cząsteczki i cząsteczki hemoglobiny (krew zawiera atom żelaza, a chlorofil atom magnezu).
Do zielonych warzyw zaliczamy:
- brokuły,
- brukselkę,
- kapusty: biała, włoska, pekińska
- sałaty,
- szpinak,
- szczaw,
- szparagi,
- szczypiorek,
- koperek,
- rzeżuchę,
- natkę pietruszki
Odkryto także, że warzywa wysyłają chemiczne sygnały niezbędne do
prawidłowego działania układu odpornościowego. Chodzi dokładnie o ich wpływ na limfocyty intraepitelialne znajdujące się w jelicie cienkim i grubym. Limfocyty intraepitelialne, które znajdują się pod warstwą komórek nabłonkowych – epitelialnych, stanowią pierwszą linię obrony organizmu i odgrywają bardzo ważną rolę w procesie gojenia się ran. Okazało się, że u myszy karmionych 2-3 tygodnie dietą ubogą w zielone warzywa ponad 70% limfocytów intrepitelialnych zostało zniszczonych.
Stwierdzono także, że na liczbę limfocytów intraepitelialnych wpływa receptor węglowodorów arylowych, zlokalizowany na powierzchni komórek. Myszy pozbawione tego receptora nie miały kontroli nad liczbą i składem bakterii przebywających w jelicie.
Doktor Marc Veldhoen z Babraham Institute w Cambridge nie spodziewał się tak silnego związku z dietą w procesie funkcjonowania tych limfocytów.
Wniosek jest taki, że podczas trawienia zielonych warzyw uwalniany jest związek, który wpływa na aktywację receptora węglowodorów arylowych. Jeśli dieta była uboga w zielone warzywa receptory nie były aktywowane, a tym samym nie miały wpływu na pracę limfocytów co powodowało zmniejszanie się ich liczby i spadek odporności.
Kolejne badania dowodzą, że odpowiednio zbilansowana dieta bogata w witaminy, składniki mineralne i fitozwiązki zawarte m.in. w warzywach jest najlepszym sposobem na długie życie, w pełnym zdrowiu. Żadne leki, ani cudowne preparaty nie zastąpią naturalnej, nieprzetworzonej żywności, która na pewno kryje jeszcze przed nami niejedną tajemnicę.
0 Comments
Bardzo lubię zielone warzywa, więc artykuł mi się zdecydowanie spodobał. 😉 Autor przytoczył arcyciekawe fakty na temat ich wpływu na funkcjonowanie naszych organizmów. Pozostaje jak najczęściej pomagać naszemu układowi odpornościowemu jakąś zdrową brukselką czy szpinakiem.