Zamiast leków - zielone warzywa! | VIMED

Zamiast leków – zielone warzywa!

Zielone warzywa w znaczący sposób poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego – potwierdzają najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie „Cell”.

Zielone warzywa zawierają barwnik – chlorofil, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, eliminuje toksyny i metale ciężkie z organizmu. Ponadto ma duży wpływ na prawidłową ilość i budowę czerwonych krwinek – prawdopodobnie z powodu podobnej budowy jego cząsteczki i cząsteczki hemoglobiny (krew zawiera atom żelaza, a chlorofil atom magnezu).

Do zielonych warzyw zaliczamy:

  • brokuły,
  • brukselkę,
  • kapusty: biała, włoska, pekińska
  • sałaty,
  • szpinak,
  • szczaw,
  • szparagi,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • rzeżuchę,
  • natkę pietruszki


Odkryto także, że warzywa wysyłają chemiczne sygnały niezbędne do prawidłowego działania układu odpornościowego. Chodzi dokładnie o ich wpływ na limfocyty intraepitelialne znajdujące się w jelicie cienkim i grubym. Limfocyty intraepitelialne, które znajdują się pod warstwą komórek nabłonkowych – epitelialnych, stanowią pierwszą linię obrony organizmu i odgrywają bardzo ważną rolę w procesie gojenia się ran. Okazało się, że u myszy karmionych 2-3 tygodnie dietą ubogą w zielone warzywa ponad 70% limfocytów intrepitelialnych zostało zniszczonych.

Stwierdzono także, że na liczbę limfocytów intraepitelialnych wpływa receptor węglowodorów arylowych, zlokalizowany na powierzchni komórek. Myszy pozbawione tego receptora nie miały kontroli nad liczbą i składem bakterii przebywających w jelicie.

Doktor Marc Veldhoen z Babraham Institute w Cambridge nie spodziewał się tak silnego związku z dietą w procesie funkcjonowania tych limfocytów.

Wniosek jest taki, że podczas trawienia zielonych warzyw uwalniany jest związek, który wpływa na aktywację receptora węglowodorów arylowych. Jeśli dieta była uboga w zielone warzywa receptory nie były aktywowane, a tym samym nie miały wpływu na pracę limfocytów co powodowało zmniejszanie się ich liczby i spadek odporności.

Kolejne badania dowodzą, że odpowiednio zbilansowana dieta bogata w witaminy, składniki mineralne i fitozwiązki zawarte m.in. w warzywach jest najlepszym sposobem na długie życie, w pełnym zdrowiu. Żadne leki, ani cudowne preparaty nie zastąpią naturalnej, nieprzetworzonej żywności, która na pewno kryje jeszcze przed nami niejedną tajemnicę.

0 Komentarze

  1. Przepisy Kasi pisze:

    Bardzo lubię zielone warzywa, więc artykuł mi się zdecydowanie spodobał. 😉 Autor przytoczył arcyciekawe fakty na temat ich wpływu na funkcjonowanie naszych organizmów. Pozostaje jak najczęściej pomagać naszemu układowi odpornościowemu jakąś zdrową brukselką czy szpinakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *