Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki, stanowią najlepszy żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom, szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z owoców i warzyw jest najpewniejszą, najskuteczniejszą , a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu.
Świeże soki owocowe i warzywne są kluczem do doskonałej kondycji i zdrowia. Są „organiczną wodą” zawierającą w swoim składzie mnóstwo witamin, minerałów, aktywnych enzymów i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprzez ich regularne spożywanie można wykluczyć przyjmowanie syntetycznych preparatów witaminowych i mineralnych (suplementy diety).
W przeciwieństwie do surówek, których strawienie wymaga większej pracy ze strony układu pokarmowego, spożyty sok jest przyswajany przez nasz organizm niezwykle szybko, bowiem już w pół godziny po wypiciu. Zatem w obliczu braku czasu na przyrządzenie smacznej i zdrowej surówki, możemy wypić butelkę jednodniowego soku warzywnego lub szklankę świeżego, wyciśniętego soku owocowego.
Efektem regularnego picia świeżych soków jest podniesienie energii życiowej i poprawienie kondycji całego organizmu.
Regularnie spożywane soki warzywne i owocowe znakomicie regenerują organizm. Odpowiednio dobrane, mogą stanowić fantastyczną kurację oczyszczającą, wspomagającą pracę całego organizmu od poziomu komórki aż do poziomu poszczególnych układów. Dostarczają bowiem składniki odpowiadające za prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych w naszym organizmie. Dodatkowo w sokach skoncentrowane są pokaźne ilości antyoksydantów biorących udział w neutralizowaniu wolnych rodników. Dzięki czemu możemy skutecznie ochraniać nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi i opóźniać procesy starzenia.
[error]
Przeprowadzone na Uniwersytecie Medycznym Balyora w Nowym Orleanie badania, dowiodły, iż u osób z zespołem metabolicznym, dieta przynosiła znacznie lepsze rezultaty w redukowaniu masy ciała, gdy uczestnicy pili dodatkowo porcję świeżego soku, niż w grupie gdzie zastosowano jedynie samą dietę.
[/error]
Należy jednak pamiętać, aby soki były jak najświeższe i jak najmniej przetworzone. Najlepsze są te, uzyskiwane bezpośrednio z wyciskarki. Urządzenie to w przeciwieństwie do sokowirówki pozwala uzyskać sok z zielonych liści. Dodatkowo w procesie otrzymywania soku nie zmienia się struktura koloidalna składników odżywczych, a w szczególności protein i minerałów.
Świeże soki są żywą esencją naturalnego bogactwa roślin. Na drugim miejscu plasują się świeże jednodniowe soki warzywne i owocowe dostępne na rynku – można je kupić w każdym sklepie. Dużo gorzej sytuacja wygląda w przypadku soków z kartonu. Oprócz termicznego procesu utrwalania, który inaktywuje cenne składniki odżywcze, kolejnym mankamentem jest dodatek substancji słodzących (soki owocowe), a także innych dodatków chemicznych.
Dlaczego warto pić soki?
- Dostarczają niezwykle cennych składników odżywczych: witamin, minerałów, aktywnych enzymów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, a także rozpuszczalnego błonnika
- Regulują równowagę kwasowo- zasadową
- Wspomagają pracę przewodu pokarmowego i wątroby
- Mają działanie regenerujące i wzmacniające odporność
- Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i produktów przemiany materii
- Są doskonałym panaceum na podniesienie energii życiowej i odmładzanie komórek
- Ułatwiają trawienie tłuszczów i wspomagają przemianę materii
- Znakomicie nawilżają organizm i świetnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie
A może zielony sok?
Szczególne właściwości oczyszczające i regenerujące przypisywane są sokom obejmującym swoim składem zielone liście i łodygi. Zawierają one bowiem znaczne ilości chlorofilu „roślinnej krwi”. Używa się tego pojęcia dlatego, gdyż cząsteczka chlorofilu jest niemal identyczna z cząsteczką hemoglobiny. Jedynie centralnie zamieszczony atom żelaza zastepuje magnez.
To właśnie dzięki chlorofilowi zawartemu w sokach zielonych, przypisujemy im tak dobroczynne działanie. Silnie odkwaszają organizm i intensywnie oczyszczają go z odkładanych przez wiele lat toksyn.
Sporządzając zielony sok, zielone liście takie jak szpinak, nać pietruszki, seler naciowy, koperek, czy rucolę, należy połączyć z sokiem z warzyw korzeniowych jak marchew czy seler. Pamiętaj, aby zawsze dokładnie myć warzywa przed sporządzaniem soku!