Jabłka, oprócz doskonałego smaku i poręcznej wielkości, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Stanowią źródło składników odżywczych oraz związków aktywnych biologicznie, które wzmacniają m.in. nasz układ odpornościowy. Poniżej przedstawiamy 5 powodów, dla których warto sięgać po nie codziennie.
[dropcap2 color=”green”]2[/dropcap2] Ochrona przed astmą
Dzieci kobiet, które w czasie ciąży często sięgały po jabłka, są o wiele mniej narażone na wystąpienie świszczącego oddechu lub astmy – stwierdzili naukowcy z Wielkiej Brytanii. Owoce te mogą również chronić płuca osób dorosłych, obniżając ryzyko wystąpienia astmy, raka płuc i innych chorób układu oddechowego.
[dropcap2 color=”green”]4[/dropcap2] Pomoc w walce z rakiem
Badania laboratoryjne udowodniły, że związki fitochemiczne zawarte w jabłku (np. kwercetyna) mogą hamować wzrost komórek rakowych. Są one najskuteczniejsze, gdy jabłko spożywane jest w całości wraz ze skórką (bez ogryzka i pestek). Ludzie sięgający po więcej niż jedno jabłko dziennie obniżają ryzyko wystąpienia wielu odmian raka m.in. nowotworu jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi, jajników, prostaty i innych – o 9 do 42%, stwierdzili włoscy naukowcy. Ponadto błonnik zawarty w jabłku, chroni błonę śluzową jelita grubego przed działaniem toksycznych substancji dostających się do niego z układu pokarmowego.
Warto także pamiętać, że według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem potencjał antyoksydacyjny jabłek jest znacznie wyższy, gdy spożywamy je wraz z owocami żurawiny. Dowiedz się więcej “Duet doskonały!”
0 Comments
Najzdrowsze są dla nas owoce, które rosną w naszej szerokości geograficznej. Jabłka to jedno z najcenniejszych źródeł witamin jakie możemy zafundować organizmowi. Ale równie ważne jak to CO jemy jest to SKĄD produkty pochodzą. Na owocach i warzywach jest niemal cała tablica Mendelejewa. Od dłuższego czasu jem tylko owoce z eko upraw i naprawdę widać różnicę – i w smaku i w działaniu na organizm.