Czy wiesz, że nadciśnienie tętnicze jest jedną z najszybciej rozwijających się chorób układu krążenia? Szacuje się, że w Polsce cierpi na nie około 8 mln ludzi. Często żyjemy w nieświadomości i nawet nie podejrzewamy, że w naszym organizmie rozwija się choroba. Częstymi dolegliwościami występującymi przy nadciśnieniu tętniczym są bóle głowy, uczucie ciężkości i kołatanie serca. Pamiętaj, aby zapobiegać nadciśnieniu należy dbać o siebie stosując odpowiednią dietę.
Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów, które mają mieć cudowny wpływ na nasze zdrowie. Jednak, czy rzeczywiście tak jest? Na przełomie ostatnich lat pojawiła się margaryna z omega-3. Wiele reklam i akcji marketingowych przekonuje nas, że jest to zdrowy produkt. Jednak, czy jesteśmy świadomi z czego się składa? Czy jesteśmy pewni, że margaryna z omega-3 jest zdrowa?
Twierdzi się, że margaryna jest wspaniałym źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak musimy zwrócić szczególną uwagę na to, w jaki sposób jest produkowana! Czy wiesz, że podczas uwodornienia – najczęściej dotyczy to margaryny w kostkach i tych do pieczenia, używanych do przemysłowej produkcji słodyczy powstają izomery trans kwasów tłuszczowych. Podczas procesu rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury, a ostatnie badania naukowe dowodzą, że izomery te są odpowiedzialne za podwyższenie cholesterolu LDL i obniżenie cholesterolu HDL, ale również zwiększają prawdopodobieństwo występowania chorób metabolicznych czy nowotworowych.
Bibliografia