Naukowcy odkryli, że
garść pistacji dziennie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, pomóc uniknąć chorób serca i zapobiegać nowotworom. Orzechy te są dobrym źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed zniszczeniem przez szkodliwe substancje chemiczne, zwane „wolnymi rodnikami”.
Odkrycia opublikowane w czasopiśmie „Journal of Nutrition” są dopełnieniem wcześniejszych badań zespołu, który stwierdził, że pistacje mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu w naczyniach krwionośnych – bezpośrednią przyczynę zawału serca i udaru mózgu.
Nasze poprzednie badania wykazały korzyści ze spożycia pistacji w obniżaniu stężenia tzw. lipoprotein niskiej gęstości, które są czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca”.
Badacze odkryli, że pistacje wzbogacają naszą dietę w przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i gamma-tokoferol (ich zawartość jest większa niż w innych orzechach). Zawierają także:
- luteinę i zeaksantynę – dwa unikalne, nieczęsto spotykane w innych orzechach karotenoidy, które działają jak przeciwutleniacze – chronią tkanki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki w organizmie, wpływają na zdrowie oczu i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną niedowidzenia i nabytej ślepoty,
- miedź – składnik enzymów; mikroelement pomagający w tworzeniu tkanki łącznej,
- mangan – odgrywający rolę w rozwoju tkanek, wzroście, reprodukcji i metabolizmie tłuszczów i węglowodanów,
- witaminę B6 – sprzyjającą rozwojowi przeciwciał w układzie odpornościowym i wspomagającą pracę układu nerwowego i produkcję krwinek czerwonych,
- błonnik – działający jak miotełka w układzie pokarmowym.
[framed_box bgColor=”#FFFBD4″]Uwaga! Choć konsumpcja orzechów jest zalecana ze względu na korzyści dla zdrowia, powinniśmy pamiętać, by kontrolować wielkość porcji. Choć pistacje są odżywcze, są one również bogate w kalorie, które mogą zrujnować wysiłki odchudzania – garść pistacji, czyli 15 g, to ok. 90 kcal. Na szczęście spożywane z umiarem nie powodują tycia. W dodatku wysiłek, jaki musimy zainwestować w dostanie się do orzecha, spowalnia czas jedzenia, a to usprawnia trawienie i sprawia, że organizm wchłania więcej składników odżywczych, a mózg skuteczniej sygnalizuje zaspokojenie głodu.
[/framed_box]
Kilka praktycznych rad:
- Kupuj pistacje w skorupkach, unikaj tych mocno solonych – nadmiar sodu może podnosić ciśnienie krwi.
- Wybieraj orzechy z lekkim zielonym kolorze z beżową skorupką; barwne odmiany, takie jak te w odcieniach czerwieni, są dobre do dekoracji, ale nie polecamy ich, gdyż są barwione.
- Przechowuj pistacje w szczelnym pojemniku do trzech miesięcy w lodówce lub zamrozić na okres sześciu miesięcy, więc nie bój się kupić je hurtowo, jeśli znajdziesz dobrą ofertę.